Hirdetés

Pusztulnak a bélbaktériumok

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen védő bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.

bélbaktérium, gyorséttermi étel, táplálkozás, junk food |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


Az emberi bélrendszer mintegy 3500 különböző mikrobafajt tartalmaz, ezek együttes súlya nagyjából 1,3 kilogramm. A kutatók úgy vélik, az egyhangú, kevés, feldolgozott ételeken alapuló táplálkozás miatt elpusztulhat a bélbaktériumok több mint egyharmada - írja Tim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzora napokban megjelenő a The Diet Mytht (A diéta mítosz) című könyvében,

A felfedezés megmagyarázhatja, miért híznak egyesek, míg mások nem, pedig nagyjából azonos mennyiségű zsírt, cukrot, fehérjét és szénhidrátot fogyasztanak.

A kutatás vezetőjének egyetemista fia, Tom tíz napig csak a McDonald's hamburgereit, sült burgonyáját, csirkefalatjait ette és kólát ivott hozzá. A teszt előtt mintegy 3500 bélbaktériuma volt, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált.

A gyorséttermi menüvel gyorsan elvesztett 1300 baktériumfajt, ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a baktériumflórát. Arra következtettek, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek velük. Tehát az elhízás összetett probléma, nem írható egyszerűen a túl sok evés számlájára.

A bélflóra fontos szerepet játszik a káros mikrobák távol tartásában és az anyagcsere szabályozásában: emésztő enzimeket, A- és K-vitamint termelnek, melyek fontos ásványi anyagok - többek között kalcium és vas - felszívódását segítik elő.

A baktériumok kiegyensúlyozatlan összetételét összefüggésbe hozták a bélgyulladás fokozott kockázatával, más kutatás szerint az autizmus kapcsolatos lehet a bélbaktériumok kisebb aktivitásával.

"Valószínűleg a bélbaktériumok összetételének változása okolható az elhízásos esetek többségéért és az általa okozott cukorbetegségért, rákért és szívbetegségért" - mutatott rá Spector. Hozzátette, hogy az egészséges étrend szempontjából a zsírok és a cukor kerülése kevésbé fontos, mint az, hogy a lehető legváltozatosabb és legtermészetesebb ételeket fogyassza az ember.

Elmondta, hogy 15 ezer éve mintegy százötvenféle alapanyagot evett az ember rendszeresen, ma azonban a többség kevesebb mint húszfélét fogyaszt, amelyek közül sok - vagy akár az összes - erősen feldolgozott fogás, melyek legtöbbször csak négy nyersanyagból állnak: kukorica, szója, búza vagy hús.

The Telegraph

bélbaktérium, gyorséttermi étel, táplálkozás, junk food

2015-05-11 21:44:27

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop