Ne szedjen probiotikumot feleslegesen!

Egészséges étrend mellett a probiotikumok, tehát a „jó baktériumokat” tartalmazó táplálékkiegészítők szedése károsíthatja a kognitív funkciókat - állapították meg ausztrál kutatók.


Az Új-Dél Wales-i Egyetem szakemberei patkányokon tesztelték a probiotikumokat. A kutatók különböző étrendeken tartották a rágcsálókat, hogy megnézzék, milyen hatással vannak rájuk a jótékony baktériumok.

Az eredmények szerint a magas kalóriatartalmú, egészségtelen ételekkel etetett patkányok elhíztak és a bélrendszerük állapota jelentősen leromlott, a probiotikum alkalmazása náluk pozitív változásokat idézett elő az emésztőszervekben és javította az agyműködésüket.

Az egészséges étrenden tartott társaiknál azonban némi memóriakárosodás következett be a tárgyfelismerés tekintetében, és a probiotikumnak csekély hatása volt a gyomor-bélrendszerükre.

A tanulmány szerzője szerint a probiotikumok használnak, ha valaki nagyon egészségtelenül táplálkozik, de ha egészségesen eszik, akkor ez nem biztos. A cukorban és telített zsírokban dús "nyugati stílusú" étrendek negatív hatással vannak a kognitív funkciókra, és nagyon rövid idő alatt megváltozik a bélbaktériumok összetétele és anyagcsere aktivitása.

A patkányokon végzett tesztek szerint, ha "bélromboló" antibiotikumot kap egy egészséges szervezet, akkor a mikrobákban bekövetkező változások emlékezetvesztést és szorongáshoz hasonló mentális állapotot okozhatnak.

| probiotikum, egészséges étrend, jó baktérium, táplálékkiegészítő
2017-03-19 19:45:33


Ne szedjen probiotikumot feleslegesen!

Egészséges étrend mellett a probiotikumok, tehát a „jó baktériumokat” tartalmazó táplálékkiegészítők szedése károsíthatja a kognitív funkciókat - állapított...


Bélrendszerünk egyes baktériumai több millió évesek

Bélrendszerünk egyes baktériumainak eredete mintegy 15 millió évre nyúlik vissza, még az emberré válás előtti korra - derítették ki amerikai kutatók.


A jövő év közepén indul az országos vastagbélszűrő program

Országossá terjesztik ki a vastagbélszűrést, a jövő év közepén induló program keretében két és fél millió 50-70 éves férfit és nőt szólítanának meg - közöl...


Pusztulnak a bélbaktériumok

A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen védő bélbaktériumokat - derült ki egy k...


Eltűnnek a „jó baktériumok”

A nyugati életforma az emésztőrendszerben található mikroorganizmusok sokféleségének csökkenéséhez vezet - közölték kanadai és ausztrál kutatók, akik az amerikai ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^