Hirdetés

Gasztroenterológia - az emésztőszervek orvostana

A gasztroenterológiai orvostudományi szakág az emésztőszervek belgyógyászati vonatkozásaival foglalkozik.

gasztroenterológia |

Gyógy-ír   Kisalföld | Rácz, I.

Felöleli a felső és alsó tápcsatorna, valamint a hasnyálmirigy és máj betegségeinek diagnosztikáját, továbbá gyógyszeres és endoszkópos kezelését.

A gasztroenterológus-specialisták rendszerint belgyógyászok, akik úgynevezett ráépített szakképesítés birtokában fogadják az emésztőszervi betegeket. A gasztroenterológiai-emésztőszervi panaszokkal orvoshoz fordulók a teljes háziorvosi és belgyógyászati gyakorlat kb. 40-50%-át teszik ki, tehát a gasztroenterológia az egészségügy súlyponti eleme.

Az emésztőszervek belgyógyászata rohamosan fejlődik. A Helicobacter pylori baktérium létének és szerepének felismerése megváltoztatta a gyomor- és nyombélbetegségről vallott orvosi felfogásunkat, a baktérium kiirtásával a fekélybetegség gyógyszerekkel véglegesen gyógyíthatóvá vált. Felismertük számos gyógyszer emésztőszervi mellékhatásait és képesek vagyunk a mellékhatások megelőzésére.

A vastagbéldaganatokhoz vezető polipokat a gasztroenterológusok szűrik ki és rendszerint a fájdalommentesen is végezhető endoszkópiával a polipokat eltávolítják, ezáltal a későbbi rák esélye is megszűnik. Az oly gyakori epeúti köveket tükrözéses beavatkozással a gasztroenterológusok távolítják el és a hasnyálmirigy idült kórképeiben is egyre több hatásos gyógyszerrel tudunk segítséget nyújtani.

A vírus okozta idült májbántalmak gyakorisága is növekszik, szerencsére a drága, de egyedül hatásos vírus elleni szerek tartós adásával a betegek jó része véglegesen gyógyítható.

gasztroenterológia

2007-11-20 11:36:25

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop