Ez nagyon zavaró. Ezért kérném a véleményét.">

Hirdetés

Látászavar - Kis buborékok, vonalak

Már 5 szemész nézte meg a szemem, és minden vizsgálat negatív lett. Mind csak azt tudta mondani, hogy nem tudja, mitől van ez nekem.
Mindkét szememre fekete pontokat, és kis buborékokat látok, amik ugrálnak össze-vissza. Ez minden nap folyamatosan reggeltől estig van. Világosabb (főleg fehér falon) helyeken van a legtöbb belőlük. Olyankor kis homályos foltok is úszkálnak.
Van egy Y alakú fekete pókhálószerű vonal, néha körülte van egy átlátszó, fehér és benne az imént említett buborékok. Ez megjelenik néha előttem, és fokozatosan elugrál, majd más helyre nézek, és megint megjelenik.
És minden fényesből ilyen "fénycsíkok" jönnek a szemem felé, emellett a szemem előtt is vannak vízszintesen, görbén. És ezekbe is úszkálnak a kis buborékok.
Ez nagyon zavaró. Ezért kérném a véleményét.

|

Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.

A leírt panaszok üvegtesti homályokra jellemzőek leginkább. A szemgolyó belsejében található üvegtestet kocsonyás anyag tölti ki. Ebben gyakran keletkeznek rost-szerű homályok. A szem mozgását követve változtatják helyüket, sokan "repülő legyekhez" hasonlítják a jelenséget. Az életkor előrehaladtával ezek száma nő, rövidlátók szeme is hajlamosabb az üvegtesti homályok kialakulására. Önmagában az állapot ártalmatlan. A homályoktól megszabadulni csak műtéti úton lehetséges, de a műtét kockázata meghaladja a várható nyereséget.
Aggodalomra adhat okot, ha a homályok száma hirtelen megszaporodik, esetleg vörös foltok is jelentkeznek, vagy szikralátás kíséri. Ekkor mielőbbi szemészeti vizsgálat szükséges. Egyéb esetben teendőt, vizsgálatot nem igényel.

2006-11-20 18:27:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop