Hirdetés

Látásromlás - Fátyolos alakzatokat látok

A látásromlásommal kapcsolatban szeretnék kérdezni (Megj. a mailhez csatolt két képpel egy ambuláns kezelőlapot mellékeltem.)
2004. július 6. óta (29 voltam akkor) vannak meg a tünetek. Azóta a jobb szememmel egy rendkívül zavaró alakzatot látok, mely egy fátyolszerű képződmény része.
Idén nyáron pedig a bal szememen is felfedeztem fátylat, a jobb szememen meglévő, pedig még összefüggőbb (még zavaróbb) lett, sőt, újabb alakzatok is elkezdtek kialakulni. A fátyol rendkívül zavaró, egyre nehezebb a dolgaimra koncentrálni (pl. olvasáskor rendkívül zavaró, és általában is kerülöm a világos háttereket, már ahol lehet), továbbá, a fátyolon lévő nagy alakzat is majdnem oda esik, ahová éppen tekintek, és általában rá is úszik a nézett dologra. Nappali fényben már egy éve vonakodok sok időt eltölteni, mivel bárhová is pillantok, fátyol töri meg a fényt, és különféle alakzatok repkednek előttem.
A saját megérzésem szerint e szemproblémám a rengeteg monitor előtt ülés miatt alakult ki. (Éveken át napi 12 órákat ültem a monitor előtt.) Tudom, a helyzetem jobb, mintha vak lennék, de akkor is, lehet, hogy az életemnek még az első felén sem vagyok túl, vagyis lehet, hogy még igen sokáig kell együtt élnem ezzel a problémával.
Már ami most van, ahhoz is képtelen vagyok hozzászokni, minden nappal egyre feszültebb vagyok. (Mivel programozom, különösen fontos lenne, hogy a monitoron világos hátterekre meredve ne fátylak és repkedő foltok kössék le a figyelmemet.)
Mi történt a szememmel és hogyan lehet helyreállítani? (Két éve - amikor a csatolt állományban megtekinthető lelet elkészült - kérdésemre az orvos azt felelte, hogy sehogy - de ez félelmetes, hiszen manapság lézeres szemműtétek vannak.)
A szemem -4.75-ös, és nem -5.5-ös, mint ahogyan a leleten látható. (Ha ez számít valamit.)

|

Az Orvos válaszol - Dr. Dura Eszter, Ph.D.   InforMed | Dura, E.

A leírt panaszok üvegtesti homályokra jellemzőek leginkább. A szemgolyó belsejében található üvegtestet kocsonyás anyag tölti ki. Ebben gyakran keletkeznek rost-szerű homályok. A szem mozgását követve változtatják helyüket, sokan "repülő legyekhez" hasonlítják a jelenséget. Az életkor előrehaladtával ezek száma nő, rövidlátók szeme is hajlamosabb az üvegtesti homályok kialakulására. Önmagában az állapot ártalmatlan. A homályoktól megszabadulni csak műtéti úton lehetséges, de a műtét kockázata meghaladja a várható nyereséget.
Aggodalomra adhat okot, ha a homályok száma hirtelen megszaporodik, esetleg vörös foltok is jelentkeznek, vagy szikralátás kíséri. Ekkor mielőbbi szemészeti vizsgálat szükséges. Egyéb esetben teendőt, vizsgálatot nem igényel.

2006-11-20 18:27:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop