Hirdetés

Időskori sárgafolt-degeneráció

A világ fejlettebb országaiban az életkörülmények javulásával a várható élettartam is jelentősen magasabbá vált az utóbbi évtizedekben, összehasonlítva az 50-100 évvel ezelőtti várható élettartam értékeivel. Ezért a szemészeti ellátás megtervezése során az időskorban gyakoribb betegségek ellátására is fel kell készülni.

sárgafolt-degeneráció, macula |

Szemünk világa   SubRosa Kiadó | Nagy, Z. Zs.

Statisztikai adatok szerint a 65-75 éves korosztályban mintegy 20%-os gyakorisággal fordul elő az időskori sárgafolt, más néven a macula degenerációja. A 75 év feletti populáció körében az előfordulási gyakoriság már 40%-os.

Az időskori macula-degenerációk keletkezésében az életkor, a hipermetropia, a kardiovaszkuláris betegségek, a fehér bőrszín, az alacsonyabb szérum-antioxidáns-szint, a magas napsütéses órák száma játszhat szerepet. Igazából a betegség kiváltó oka ismeretlen.

Az időskori macula-degenerációknak két fajtáját különítjük el: a vérzéssel nem járó, ún. száraz típusú, valamint a vérzéssel járó, ún. nedves típusú macula-degenerációkat.



A szövettani vizsgálatok alapján a következő eltéréseket mutatták ki: a cetínában a fény felvevésére alkalmas csapok és pálcikák folyamatosan bomlanak le és megújulnak. Amennyiben a lebomló sejtalkotókat a szervezet nem képes eltakarítani, apró, fehér, foltszerű degeneráció jelenik meg a macula környezetében.

A folyamat előrehaladtával a világos degenerációs terület mérete növekszik, a maculatájon pigmentációs zavarok keletkeznek (száraz típusú degeneráció).

A látásminőség szempontjából kedvezőtlenebb a nedves típus, melynek oka a meszesedés következtében fellépő relatív oxigénhiány. Ezért a retina alatt fekvő érhártyából erek nőnek be a macula területébe, amelyek sérülékenyek, gyakran vérzés keletkezik. A vérzés további degenerációt okoz az érintett területen, ezért a centrális látás teljesen elveszhet.

A betegség előrehaladása során retina alatti, celofánvékony membránok keletkezhetnek, amelyek a látást tovább gyengíthetik.

Általában a macula-degeneráció nem okoz teljes vakságot, azonban az olvasóképesség, vagyis a centrális finom látás maradandóan károsodik. A betegség megelőzésében a helyes életmódi szokások, vitamindús táplálkozás, vérnyomásrendezés, szívbetegség kezelése szerepet játszik, azonban igazán hatékony megelőzési módszerekkel nem rendelkezünk.

Igazán hatékony kezelési módszerek nem ismeretesek. A száraz típusú macula-degenerációkban a vitaminok (A-, B-vitaminok), az antioxidáns hatású készítmények (például E-vitamin) segíthet, értágító kezelésnek lehet szerepe.

A nedves formában az érhártyából történő érújdonképződést lézerkezeléssel szerencsés esetben fel lehet tartóztatni. A kialakult membránokat vitrectomia során a retina alatti területekről bonyolult mikrosebészeti eljárásokkal le lehet választani. A hosszú távú eredmények nem túl biztatóak, a jövő szemészeti kutatásának az időskori macula-degeneráció megelőzésével jóval többet kell majd foglalkoznia.

sárgafolt-degeneráció, macula

2016-02-10 13:45:15

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop