Hirdetés

Egy új technikával megelőzhető az idősek látásromlása: sárgafolt elfajulás

Évente emberek tízezreinek a szemében nőnek apró erek a retinán, ott ahol nem kellene, vért és folyadékot szivárogtatnak, és nyomást gyakorolnak a szem finom szöveteire.

PDT, sárgafolt, macula degeneráció |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

Ennek a folyamatnak, a korfüggő sárgafolt degeneráció (AMD " age realted macular degeneration) "nedves" formájának eredményeképpen a látás középső zónája elhomályosodik és sötétedik, kevéssé éles, perifériális látómező jön létre.

"Ha valaki sárgafolt-degenerációval él, az azt jelenti, fátyolon át látja a világot" " írta Henry Grunwald, a Time volt főszerkesztője, ezzel az alattomos betegséggel szembeni harcáról nemrégiben megjelent írásában.

A legutóbbi időkig a nedves AMD kezelhetetlen volt, kivéve, hogy az abnormális ereket erős lézerrel elpusztították, ami elkerülhetetlenül károsította a retinát is.

Most egy Bostonban kifejlesztett és az Egyesült Államokban valamint számos más országban tesztelt új eljárás az FDA törzskönyvezésére vár, talán már a jövő hónapban elfogadják.

A fotodinamikus terápiának (PDT) nevezett eljárás az orvosok által fényérzékeny festékkel feltöltött hibás ereket támadja meg, ezt a festéket aktiválja aztán a lézersugár. A kémiai reakció elpusztítja a hajszálereket és le is forrasztja őket, hogy a vérzés elálljon, miközben nem tesz kárt a retina látósejtjeiben.

"Ez az első ilyen kezelés, amely nagyszabású klinikai tesztelés során is eredményesnek bizonyult" " jelentette ki dr. Joan Miller, a Massachusetts Eye and Ear Infirmary szemsebésze. Dr. Miller és munkatársa, dr. Evangelos S. Gragoudas már 1991-ben felvetették, hogy a PDT, amelyet már azt megelőzően rák kezelésére használtak, újszerű fegyver lehet a macularis degeneratio elleni harcban.

Az AMD nedves formája, valamint az elterjedtebb, de kevésbé súlyos "száraz" forma, az 50 felettiek látásvesztésének fő oka, szerte a világon mintegy 25-30 millió embert érint. A súlyos látásvesztést a nedves forma okozza, a szivárgó erekkel. Minden AMD-betegből mintegy 10-15 százalékánál jelentkezik a betegség ezen formája.

A rendellenesség pontos oka ismeretlen, de a rizikófaktorok " az életkor mellett " a genetikai elváltozás, a dohányzás, a hályog, a túlzott napozás és a bizonyos antioxidánsokban szegény étrend.

A "macularis" a sárgafoltra vonatkozik, amely sűrűn elhelyezkedő látásérzékelő sejtek kör alakú foltja, az olvasás és a részletes látás érzékelésére. Ha a sárgafolt megsérül, a beteg elveszíti a centrális látását, gyakran abba kell hagynia a vezetést, az olvasás nehezen megy vagy teljesen lehetetlenné válik, az érzékelt arc részletei elmosódnak.

A betegeknek általában nagyítóra vagy olvasógépre van szükségük, esetleg felolvasóra. Világuk fokozatos beszűkülésével az ilyen betegek depresszióssá válhatnak.

A PDT kezelés, nem pedig gyógyítás. A már elveszett látást nem hozza vissza. De sok esetben megelőzheti az állapot romlását, néhány önkéntesnél azonban előfordult, hogy kis mértékben javult is a látás.

Dr. Neil Bressler, a Johns Hopkins School of Medicine szemorvosa szerint a kezelés után a betegek nem fognak tudni újból vezetni, de például a látás minőségét meg tudják őrizni, azaz "igénybe tudja a beteg venni a látás megkönnyítésére szolgáló eszközöket, például a nagyítót, így nem kell minden számla elolvasásához megvárni, míg az embernek a segítségére siet valaki."

A massachussettsi szemklinikán dr. Miller és dr. Gragoudas állatkísérleteken bizonyították a PDT hatásosságát. 1995-ben kezdődtek a klinikai vizsgálatok, amelyek olyan kedvező eredményekkel jártak, hogy az előállító, a duluthi CIBAVision megindította a törzskönyvezési eljárást az FDA-nál.

Az egyik első beteg a 70 éves aurorai Suzanne Deuchler volt. Nemrégiben elmondta, hogy a Massachusetts Eye and Ear-nél végzett kezelés lehetővé tette számára, hogy folytassa politikai munkáját, a lobbizást Illionois államban, ahol a törvényhozás volt tagjaként dolgozik.

Néhány kezelés után a beteg azt jelentette, hogy még egy kicsit javult is a látása. "Sokkal élesebben láttam az órám mutatóit" " mesélte.

Richard Regan, egy 67 éves elektromérnök a gyakorlatilag teljesen megvakult bal szemére kapott PDT-kezelést.

Néhány kezelés után így nyilatkozik: "Valami képet tudok alkotni arról, amit látok. Alig kivehető, zavaros és torz, mintha egy kólásüveg alján keresztül szemlélném a világot, de jobb, mint azelőtt volt."

Még azok, akik a leglelkesebben nyilatkoznak az eljárásról is óvnak, hogy a kezelés nem varázslat. A betegeknek csupán mintegy 30 százaléka alkalmas jelölt a kezelésre, mert a siker a szivárgó erek elhelyezkedésétől függ. Előfordul az is, hogy az erek visszanőnek, ezért a kísérletben részt vevő betegek nagy részénél meg kellett ismételni az eljárást.

Mindezek ellenére "azt hiszem, a lelkesedés teljesen jogos, és úgy vélem, a módszert széles körben alkalmazni fogják" " jelentette ki dr. Carmen Puliafito, a New England Eye Center igazgatónője. A központban a klinikai kísérletek keretében mintegy 100 sárgafolt-degenerációban szenvedő betegnél végeztek PDT-kezelést. "A múltban ezzel a betegséggel egyáltalában nem tudtunk mit kezdeni."

A PDT-kezelés mintegy fél órát vesz igénybe. Az elején a beteg karjába fényérzékeny festékanyagot fecskendeznek. A festék a véráram útján eljut a retina mögött elhelyezkedő abnormális erekhez, ahol felhalmozódik. 15 perc elteltével az orvos alacsony erősségű lézersugarat bocsát a pupillán keresztül a szembe. Amikor a fény elér a beteg erekben levő festékhez, az olyan anyagot bocsát ki, amely elpusztítja az ereket.

A betegnek néhány napig sötét szemüveget kell viselnie és nem szabad a napra mennie, egyébkén a kezelésnek semmilyen mellékhatása nincsen.

Az elmúlt év őszén a kutatók kiadták a PDT-kezelés klinikai kísérleteink utolsó fázisáról szóló jelentésüket, amelyben összehasonlították a fényérzékeny festékkel és a placebóval kezelt betegek adatait.

A kezelés után egy évvel, az aktív szert kapók 61 százalékánál volt megfigyelhető kismértékű vagy semmilyen látásromlás, szemben a kontrollcsoport 46 százalékával. Ez jelentős, bár nem drámai különbség. De a betegek egy alcsoportjánál, a nedves AMD ún. "klasszikus" formájában szenvedőknél már markánsabb eredményeket kapunk: a kezelt önkéntesek 67 százalékának nem romlott a látása, szemben a placebócsoport 39 százalékos eredményével.

Hasonló az optimizmus a CIBAVisionnaál, az eljárást Visudyne néven forgalomba hozó cégnél is. (A Visudyne festéket egy külön cég, a vancouveri QLT PhotoTerapeutics állítja elő.)

"Bízunk benne", hogy az FDA kedvező döntést fog hozni, jelentette ki Stephen Lang, a CIBAVision marketingigazgatója. Az eljárás ára kezelésenként mintegy 1500 dollár lesz.

Mivel a legtöbb AMD-beteget a Medicare biztosítja, a kezelések költsége feltehetőleg a szövetségi kormányt terheli majd. Az FDA jóváhagyásáig nem foglalkoznak a visszatérítés rendszerének kidolgozásával, jelentette ki az Egyesült Államok egészségügyi minisztériumának egyik szóvivője.

Egyes szemspecialisták előbb több adatot szeretnének látni a PDT hatásosságára vonatkozóan, mielőtt teljes szívvel támogatni tudnák az eljárást.

"Nem egészen világos, mennyit nyerünk" hónapokban vagy években számolva, mondta dr. Michael Marmor stanfordi szemész.

"Ha kiderül, hogy a betegek 80 százalékának 5 évre stabilizálható a használható látása, akkor megéri" " jelentette ki dr. Marmor, az American Academy of Ophthalmology nevében. "De ha csak 3-5 hónappal hosszabbodik meg a használható látás, akkor nem hiszem, hogy hosszú távon gazdaságosnak lehetne nevezni az eljárást."

Dr. Marmor mindennek ellenére "jelentősnek" nevezte a technikát, és újabb hatásvizsgálatokat sürgetett.

A kísérletekből mindeddig az nem derült ki, hányszor kell megismételni a kezelést ahhoz, hogy a roncsolt erek ne nőjenek vissza. A klinikai kísérletek során a legtöbb betegnél meg kellett ismételni a kezelést, egyeseknél akár három havonta is. A Massachusetts Eye and Ear specialistája, dr. Miller szerint néhány kezelés után az erek kevésbé valószínű, hogy visszanőnek, de ezt csak egy hosszabb követési idő alapján lehet biztonsággal állítani.

Közben tovább folyatódnak az AMD-vel szembeni küzdelem más módszereinek kutatásai is. Egyes kutatók angiogenezis-inhibitorokkal kísérleteznek, ezek az anyagok megállítják az erek növekedését. Bár még egyik módszer sem volt sikeres, a kutatások tovább folynak. "Nálunk nagy az érdeklődés az angiogenezis-inhibitorok iránt" " mondja Ann Elsner, a bostoni Schepens Eye Reaserch Center tudósa.

Hogy mi hajtotta őt arra, hogy az elmúlt 12 évben szakadatlanul keresse a választ a sárgafolt-degeneráció kérdésére, arra így válaszol: "Minden nap szembe kell néznünk ezzel a rettenetes betegséggel. Óriási közegészségügyi problémát jelent."

Megjelent: The Boston Globe

PDT, sárgafolt, macula degeneráció

2002-07-31 17:07:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop