Hirdetés

A látóhártya (retina) legfontosabb betegségei

Közismert, hogy a Helmholtz által felfedezett szemtükör megalkotása óta a belgyógyász, ideggyógyász, idegsebész kollégák milyen sokszor küldik át betegeiket szakmai tanácsadás, ún. konzílium céljából a szemészorvoshoz. Ennek több oka is van.

retina betegségei, makula degeneráció, retina leválás, diabéteszes retinopátia |

InforMed Hírek29   InforMed | Nagy, Z. Zs.

Kép: Health.com

Egyrészt a szemfenék egy egyszerű vizsgálómódszer segítségével, a szemfenék tükrözéssel nagyon jól hozzáférhető és jól vizsgálható. A szemfenéken számos kísér látható, amelyek alakjából, keringési viszonyaiból, kóros elváltozásaiból a szervezet más területén lévő kiserek állapotára is lehet következtetni.

A retinában futó erek élőben, egy non-invazív módszer segítségével jól vizsgálhatók. Magasvérnyomás betegségben, cukorbetegségben, érelmeszesedésben a szemfenéki erek eltérései irányadók, a betegség természetére és stádiumára is lehet következtetni a szemészeti lelet alapján.

Ismeretes továbbá, hogy a szemgolyó a központi idegrendszerrel milyen szoros összeköttetésben áll, agyi agynyomás fokozódás esetén a látóidegfő elváltozásaiból szintén következtetni lehet az agynyomás fokozódás mértékére.

A központi idegrendszerben előforduló daganatok hosszan tartó fennállása esetén, továbbá abban az esetben, ha a szemgolyótól a nyakszirti lebenyig (tarkótájék) tartó látópálya területét is érintik, sajátos látótérkieséseket okoznak, melyeket szintén gyorsan, a beteget nem megterhelve fel lehet térképezni.

Bizonyos degeneratív központi idegrendszeri betegségek kezdetben csak szemészeti tüneteket adnak, például a sclerosis multiplexnek nevezett, az idegek "szigetelőrendszerének" pusztulását okozó kórkép legelején gyorsan múló látásromlás, illetve a látóidegfő széli részének elmosódását okozó panaszok lehetnek a bevezető tünetek.

A látási ingernek a szemgolyóból a nyakszirti lebenyig terjedő távolság megtételéhez szükséges idejét mérni tudjuk, ebből már korai stádiumban lehet következtetni az említett betegségre.

A halló-egyensúlyozó és a látópályák kapcsolatából ismert, hogy például forgószékben történő megforgatás után szemünkkel nem tudjuk a környezetünkben lévő tárgyakat fixálni, a szemünk akaratunktól függetlenül "ugrál" addig, amíg a belső fülben található egyensúlyozó rendszer ingerfelvevésre alkalmas receptorai nyugalomba nem kerülnek.

Látható, hogy a társszakmákkal milyen széles a szemészet kapcsolata, ezért szakmák közötti közvetítő tárgynak is, azaz interdiszciplináris területnek is nevezik a szemészetet.

retina betegségei, makula degeneráció, retina leválás, diabéteszes retinopátia

2023-03-02 19:13:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop