Hirdetés

A kontaktlencse-ápoló szerekről

Ennek a cikknek a megírására egy igaz történet késztetett, mely egy páciensemmel esett meg a napokban.

kontaktlencse |

Gyógy-ír   Kisalföld

Nevezett erős rövidlátó (-13,0; -11,0 dioptriás) és 8 éve visel rendszeresen lágy kontaktlencsét. Legutóbb egy újfajta kontaktlencse-ápoló szert vásárolt és anélkül, hogy tájékozódott volna annak használatáról, ugyanúgy alkalmazta, ahogy addig korábbi ápolószerével megszokta: kivette a szeméből a kontaktlencsét, cseppentett mindkét felszínére az oldatból, ujjai között megdörzsölte, ugyanazzal leöblítette, majd a meglévő, régi "kéttálcás" kontaktlencse-tároló tokját feltöltötte az új oldattal és belerakta a kontaktlencséit.

Reggel szokás szerint kiemelte lencséit a tárolótokban lévő oldatból, rutinosan berakta azokat a szemébe, előbb az egyiket, majd a másikat, amikor szinte azonnal elviselhetetlen maró, égő, csípő érzést érzett, mintha tömény sav(!) került volna a szemébe!

Amilyen gyorsan csak tudta, kivette a kontaktlencséket a szeméből, ahogy csak tudta, kimosta csapvízzel bedagadt, könnyező, fájó szemeit, majd édesanyja kíséretében felkerekedett.

A szemek újbóli alapos kimosása után "csak" egy "traumás" kötőhártya-gyulladást találtam - szerencsére a szaruhártya nem maródott, bár könnyen megtörténhetett volna!

Páciensem szeme pár napos kezelés után meggyógyult. Kontaktlencséjét természetesen addig nem hordhatta, s mivel szemüvege nem volt, szobafogságra, tétlenségre volt "kárhoztatva", dolgozni sem mehetett természetesen.

A kötőhártya-gyulladás típusos képe

Páciensem esete több fontos dologra is felhívja figyelmünket a kontaktlencse-ápoló szerekkel kapcsolatban.

  • Nagyon fontos, hogy a kontaktlencsét viselők a kontaktlencse-ápoló szerek kiválasztásában is kérjék ki szemorvosuk véleményét, hiszen ő ismeri minden páciensét, pácienseinek kontaktlencséjét, tisztában van a forgalomban lévő ápolószerekkel és megbízhatóan tudja a kínálatból az adott páciensének azt ajánlani, ami az ő kontaktlencséjének, igényének és szükségletének a lehető legjobb. Alapvetően más ápolószert ajánl a kemény, és mást a lágy kontaktlencséhez, mást a rövid élettartamú (2 hetes, 1 hónapos), s mást a hosszabb élettartamú (féléves, ill. 1 éves) lágy kontaktlencsékhez. Mást annak, aki szeret "pepecselni", s mást annak, aki az egyszerűbb megoldást kedveli.
  • Az is nagyon lényeges, hogy a kontaktlencsét viselők kövessék az ajánlott ápolószer használati utasítását (mindig mellékelve van)! Pláne, ha ismeretlen az ápolószer.
  • Nélkülözhetetlen, hogy a kontaktlencse-ápoló szert eladók teljes mértékben tisztában legyenek azzal, hogy az egyes ápolószereket hogyan kell alkalmazni, s erre hívják is fel a vásárlók figyelmét!
  • Páciensem az új szert (ami egyébként megfelelően alkalmazva egy kiváló kontaktlencse-ápoló szer) úgy vette, hogy nem kérdezték meg tőle, ismeri-e, használta-e már. Nem kapott hozzá speciális tárolótokot, pedig azt csak abban lehet "rendesen" használni, nem hívták fel a figyelmét, hogy az csak a hozzá csomagolt "katalizátorral" együtt alkalmazható.
  • Az "új" kontaktlencséseket a kontaktlencse használatának "betanításakor" mindig megtanítjuk az ajánlott ápolószer alkalmazására is. Elég gyakran azonban a kontaktlencsét viselők áttérnek a szemorvosuk által ajánlott ápolószerről másra (páciensemnél is ez történt). Ennek oka lehet:
    • feledékenység - sokan nem tudják a "régi" nevét, típusát vagy tévesen emlékeznek rá;
    • nem a megszokott helyen vásárolják meg, s ott nem tartják azt, amit keresnek (nyaralás előtt fontos, hogy erre is gondoljunk!);
    • nem a kontaktlencsét viselő vásárolja meg magának, például anyuka a gyerekének, fiatalember a barátnőjének, aki nem tudja pontosan, mire is van szükség
    • "ismerősünk, kollégánk is ezt használja" alapon is szoktak változtatni;
    • anyagi megfontolásból is: találnak egy olcsóbb, de nem biztos, hogy jobb ápolószert

Pedig azon kívül, hogy ezzel páciensemhez hasonlóan járhatunk, még a kontaktlencséjüknek is ártanak, mert a kontaktlencsék azt "szeretik", ha mindig egyfajta ápolószerrel kezelik őket.

Páciensem esetéből azt is megtanulhatjuk, hogy ha bármilyen vegyszer, de bármilyen sav, lúg, mész, malter, mosó-, ill. mosogatószer, spray, hajlakk stb. kerül a szembe, azonnal bő folyóvízzel ki kell mosni, ha kontaktlencsénk van, azokat sürgősen el kell távolítani, s haladéktalanul szemorvoshoz kell fordulni! (Hétvégén is, ügyelet mindig van!)

Páciensem azóta már szemüveget is csináltatott magának, hogy ha ezek után bármi okból nem tudja viselni a kontaktlencséjét, látása legalább azzal biztosítva legyen.

Egyes kontaktlencse-ápoló szerek csak speciális tárolótokkal használhatók, a hozzá csomagolt katalizátorral. Erre minden esetben fel kell hívni a páciens figyelmét.

kontaktlencse

2007-11-14 14:28:06

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop