Hirdetés

Szemvédelem nyáron

A nyár sajnos nemcsak a napozás, a strandolás, a szabadság szezonja, hanem a szemgyulladásoké is, például kötőhártya-gyulladás. A folyók, tavak, uszodák vizében "összeszedett" fertőzéstől duzzadt, vörös, váladékos, vagy a levegőben lévő pollenektől viszkető, könnyező, allergiás szemünk megkeserítheti pihenésünket, nyaralásunkat - "munkát adva" a szabadságolások miatt amúgy is zsúfolt szemészeti rendeléseknek. A nagy melegben "szárazabb" a szemünk, kevesebb vagy sűrűbb lehet a könnyünk - ezen a terjedőben lévő, egyébiránt közérzetünket kellemesítő légkondicionálók (autóban, munkahelyen, üzletekben, lakásokban) sajnos csak rontanak.

szemsérülés, szemvédelem |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kéry, K.

A nyári nap fokozott UV-sugarai ellen helyes, ha jó (garantált) minőségű napszemüveggel védekezünk, ami "mechanikus" védelmet nyújt a szemünkbe kerülhető porszemek, bogarak ellen, ha kerékpárra pattanunk. Ha felújítjuk, szépítgetjük lakásunkat, otthonunkat, jól tesszük, ha védőszemüveget viselünk, hisz akkor nem kell például a hegesztés miatt éjszaka szemorvost keresnünk, s a festésen is időre túl leszünk, mert nem kell kényszerpihenőt tartanunk a szemünkbe került festék, mész, malter miatt. Akit ilyenkor allergia kínoz, és meg tudja tenni, most utazzon el a tengerpartra vagy a hegyekbe, mert várhatóan ott lényegesen alacsonyabb a levegő irritáló pollentartalma.

Szerencsés, ha a gyerekek nyáron sokat játszanak a szabadban, és nem a tv, a számítógép előtt töltik a szünidőt. De az önfeledt játszás, szórakozás óráiban ügyeljünk magunk és társunk, testvérünk egészségére, szemére. Elég egy figyelmetlen mozdulat a kezünkben lévő bottal, egy félresikerült rúgás a focipályán, egy irányzékát tévesztett labda a teniszben, máris megvan a baj. Ha játék közben vita támad, ugye nemcsak ököllel lehet igazságot tenni?!

A szemüveges gyerekeket ilyenkor szokták elvinni iskola előtti kontrollra, ellenőrzésre, hiszen ahogy növekednek, változhat a szemük fénytörése is, s fontos, hogy az új tanévet jó szemüveggel kezdjék. A leendő elsősöket is ajánlatos megmutatni ilyenkor - főleg ott, ahol szemüveges van a családban. Fontos, hogy időben kiderüljön, ha neki is szemüvegre van szüksége, s nem akkor, amikor már "kínlódik", mert nem látja a táblát, vagy "kiír" a sorból a füzetében.

Végezetül még egy kicsit a napfogyatkozásról, amelynek csodálatos és felülmúlhatatlan élménye végigkíséri ezúttal életünket. Köszönöm, hogy a napfogyatkozás alatt vigyáztak a szemükre, a látásukra. Néhány - a médiából ismert - kirívó esetet eltekintve ténylegesen csak kevesen betegedtek meg. A szemorvosi rendelőkben jelentkezetteknek java részének enyhe gyulladásos tünete, panasza volt, sok esetben még gyógyszer sem kellett. A telefon viszont szüntelenül csengett a szemészeti ügyeleten, megnyugtató szavakra sokaknak volt szükségük.

szemsérülés, szemvédelem

2007-11-14 14:43:07

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop