Hirdetés

Jól van a retina beültetett japán nő

A japán nő jól van, tisztábban lát, szövődmény nem alakult ki. A betegnek makula degenerációja, vagyis sárgafolt pusztulása volt, amely vakságot okozhat. Japánban a körülbelül 700 ezer embert érint a betegség.

retina, látás, őssejt, retina beültetés, makula degeneráció |

InforMed Hírek13   InforMed


Az egyébként rutin műtét radikális volt, mert az átültetett retinát petri csészében növesztették. Ehhez a beteg karjának bőréről lekapart sejteket használták fel.

Az őssejteket régóta ígéretesnek tartják degeneratív betegségek kezelésére, mint a Parkinson kór és a rák, ahol a folyamat csak akkor fordítható vissza, ha a beteg sejteket újakkal pótolják. Éveken keresztül azonban a tudósok csak embrióból vet szövetet használhattak fel. Az etikai és vallási viták évekig hátráltatták az őssejtkutatást.

A legizgalmasabb dolog a Kobe-i eljárásban az volt, hogy bizonyította: a beteg bőréből vett őssejtekből elő lehet állítani genetikailag azonos pótlásra alkalmas szövetet.

A kutatók remélik, hogy az eljárás hamarosan bevett kezelési módszerré válik. Ha biztonságosnak bizonyul, az komoly lökést adhat más betegségek kezelésének, mint például a Parkinson- és az Alzheimer-kór, mivel ezekből az őssejtekből az emberi szervezet többféle szövete fejlődhet ki.

retina, látás, őssejt, retina beültetés, makula degeneráció

2015-10-05 13:11:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop