Hirdetés

Glaukoma: új ismeretek

A glaukoma (zöldhályog) kezelésének új útja nyílhat meg amerikai és kínai tudósok kutatása révén. A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i orvosi karán működő Shiley Szemészeti Intézet tudósai a Molecular Cell aktuális számában publikálták tanulmányukat.

zöldhályog, glaukoma |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A betegség világszerte több tízmillió embert érint és sokakat megvakít. A glaukoma leggyakoribb formája, a nyitott zugú elsődleges glaukóma csak az Egyesült Államokban hárommillió embert érint, főleg az ötvenen felüli korosztályból. A fokozott belső szemnyomás és az életkor a két legfontosabb kockázati tényező a betegség kialakulásában.

Azonosítottak két gént - a SIX6 és a P16 géneket -, amelyek szorosan köthetők a zöldhályog kialakulásához. A SIX6 gén néhány variációja fokozza a P16 hatását, a P16 pedig felgyorsítja az elöregedést és a látóidegsejtek elhalását. A P16 működésének blokkolása új terápiát jelenthet a glaukóma ellen.

A zöldhályogot jelenleg a belső szemnyomást csökkentő gyógyszerekkel kezelik, mely lassíthatja a betegség progresszióját, de nem állítja meg, és nem véd a sejtek pusztulása illetve a megvakulás ellen.

Egérkísérletek már igazolták az elméletet helyességét. A San Diegó-i tudóscsoport szerint a következő lépés a preklinikai vizsgálatok elvégzése lesz. Ha a P16 gátlása hatékonynak bizonyul, sor kerülhet a humán klinikai tesztre is.

zöldhályog, glaukoma

2015-09-14 20:28:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop