Hirdetés

Nyusziszemek

Már csecsemőkorban begyulladhat a kötőhártya és a szemhéj, például a szülőcsatorna fertőzöttsége miatt. Később sokszor az uszodában vagy a nyári nagy melegben találkozhatunk újra ezekkel a jelenségekkel. Egyes embereknek hajlamuk is van erre, ezért náluk a kellemetlen tünetek könnyen visszatérnek.

kötőhártya-gyulladás, conjunctivitis, szemhéjgyulladás |

InforMed Hírek14:47-47   InforMed | Balaicza, E.; Heinisch, M.


Kötőhártya gyulladás

Kötőhártya-gyulladásnál (conjunctivitis) a szemet körülvevő kötőhártya gyulladásáról beszélünk. Ezt a betegséget leggyakrabban vírusos vagy bakteriális fertőzés okozza, más esetekben allergiás reakció, de egyéb tényezők is kiválthatják, például ha túl hosszú ideig vagyunk kitéve napsütésnek, szélnek, szmognak vagy klórnak, esetleg rosszul vagy túl sokáig viselünk kontaktlencsét.

A szemhéjgyulladás (blepharitis) esetén a szemhéj vörösödik be és duzzad fel - többnyire ezt is bakteriális fertőzés okozza.

Hogyan ismerjük fel?

Mindkét betegségnél nagyon kellemetlen érzés jelentkezik a szemben és a szem körül. A páciens könnyezni kezd, viszkető, égő érzést tapasztal, érzékeny lesz a fényre, és megduzzad a szemhéja. De lerakódás vagy váladék is keletkezhet a szemben, ami alvás közben össze is ragaszthatja a szemhéjat. Ezekben az esetekben a szem és a szemhéj többnyire bevörösödik ugyan, de a látás általában nem romlik.

Kezelés

Recept nélkül is kaphatók a gyógyszertárakban bórsavtartalmú öblögető készítmények, amelyek átmenetileg csökkenthetik az irritációt.
Ha hosszabb terápiára van szükségünk, mert a vörösség és a fájdalom nem szűnik, orvoshoz kell fordulnunk!

A szemészek antibiotikum és szteroid tartalmú kenőcsöket és cseppeket írnak fel. Ezek a gyulladás mellett a fertőzést is megszüntetik.

A-vitamin?

A krónikus kötőhártya-gyulladásban szenvedő betegeknél gyakran az A-vitamin hiányát mutatják ki, de még nem áll rendelkezésre elég kísérleti eredmény ahhoz, hogy megállapíthassuk, megelőzhető-e a kötőhártya-gyulladás A-vitamin szedésével, vagy segíthet-e a betegség gyógyításában.

Kontaktlencsét ne!

A kötőhártya-gyulladásban szenvedők kerüljék a kontaktlencse használatát, az allergén anyagokat, és mindent, ami irritálhatja a szemüket!

A természet patikája

A hagyományos gyógyászatban számos gyógynövényt alkalmaznak a kötőhártya- és a szemhéjgyulladásra. Ilyen a körömvirág, a szemvidítófű, a kamilla, a fekete nadálytő.

Ne feledjük! Ha otthon kísérleteznénk a gyógyítással, minden letörlésnél új, tiszta vattapamacsot használjunk! Fontos tudnunk, hogy a kötőhártya-gyulladásos szemet tilos bekötni!

Ha allergiás jellegű a szemgyulladás, akkor a tünetek az allergén kerülésével, továbbá az immunrendszer stabilizálását követően enyhülnek.

kötőhártya-gyulladás, conjunctivitis, szemhéjgyulladás

2017-08-06 22:48:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop