Hirdetés

A krónikus kötőhártya-gyulladásról

A kötőhártya-gyulladások korábban bemutatott "fertőzéses" - "allergiás" - típusára jellemző, hogy a kórt okozó ágens (baktérium, vírus stb.) gyógyszerekkel, pl. szemcseppekkel, szemkenőccsel való "kiirtása" - illetve az "allergén" levegőből történő "kimúlása" - után - tehát viszonylag gyorsan - meggyógyulnak.

kötőhártyagyulladás, conjunctivitis |

Gyógy-ír   Kisalföld

Hogy tudunk segíteni?

A kötőhártya számos egyéb gyulladása azonban krónikus lefolyású, sokáig tartó, nem súlyos, de annál kellemetlenebb, makacs betegség. A krónikus kötőhártya-gyulladásban szenvedő betegeknek általában igen sok panaszuk van:

"... állandóan vörös és ég a szemem. Bök, könnyezik, viszket...- mintha mindig álmos lennék...- reggelre kicsit váladékos...- nem bírja a "neont"...- estére úgy elfárad, hogy már nem tudok olvasni, tanulni" - hangzik gyakorta a szemorvosi rendelőkben, amik mögött azonban rendszerint csak kevés igazi tünetet találunk:

  • a kötőhártya enyhe vérbőségét, pirosságát,
  • kevés váladékot a belső szemzugban,
  • kivörösödött szemhéjszéleket... stb.

Ha ez az állapot sokáig fennáll, főleg idősebbeknél, a kötőhártya - főleg annak a szemhéj belső felszínét borító része megvastagodhat - szinte "bársonyossá" lesz, a váladék gennyessé válhat. A szemhéj bőrét a könny és a váladék feláztathatja, kisebesítheti, az alsó szemhéjat az állandó törölgetés kifelé is fordíthatja.

Mi a krónikus kötőhártya-gyulladás oka?Kiválthatják:

1. természetes baktériumok

2. környezeti ártalmak:

  • poros, füstös, meleg, száraz levegő (cigarettafüst is),
  • maró gőzök, gázok,
  • a napjainkban mind jobban zavaró UVsugárzás,
  • tartós közeli munka a számítógép képernyője előtt,
  • hosszú - főleg éjszakai - vezetés,
  • a légkondicionált iroda, autó állandó "huzatja" is az arra érzékenyeken.

3. Lehet mögötte "rejtett" fénytörési hiba:

  • kis rövidlátás, távollátás,
  • belső szemtengelyferdülés" és enyhe szemizom-egyensúlyi zavar.

4. Gyakran a könny mennyisége kevesebb a normálisnál, a szükségesnél.

Ha fertőzésről van szó, akkor antibiotikus kezelésre van szükség (szemcsepp, szemkenőcs), ha fénytörési hiba okozza, akkor szemüveget írunk fel.

Meg szoktuk vizsgálni a könnytermelést, s ha azt kevesebbnek találjuk, nedvesítő szemcseppeket rendelünk, amit tartósan ajánlunk. A munkahelyi ártalmakat nehezebb kiküszöbölni, de a dohányzást mérsékelni - vagy akár abba is hagyni - csak rajtunk áll. Azt is magunk döntjük el, hova megyünk szórakozni: a zsúfolt, füstös diszkót választjuk vagy sétálunk a Duna-parton.

A monitor előtt sok időt töltőknek azt javaslom, hogy bizonyos időközönként iktassanak be szünetet, szakítsák meg szemük egyoldalú igénybevételét, tekintsenek ki az ablakon stb. Munkavégzés közben pislogjanak eleget, hogy a könny "természetesen" tudja nedvesíteni a szemüket. Ez jó hatású a hosszú távokat vezetőknél is. Kiegészítésképpen használhatunk úgynevezett "komfort" szemcseppeket is.

Ha szemünk sokat könnyezik, azt csak "finoman" szabad törölgetni, mert - főleg idősebb korban, amikor a szemhéj izmai már "lazábbak" - az alsó szemhéj könnyen kifelé fordulhat, ami további kellemetlenséget von maga után. Nagyon fontos a "szemtoilette", ne hagyjuk szemünket váladékban ázni! Erre megfelelő a kamilla, de jó hatású a langyos víz is. A kellő ideig alkalmazott megfelelő terápia, az esetleges kiváltó okok környezetünkből való kiküszöbölése és a türelem(!) e betegségben is meghozza a gyógyulást.

kötőhártyagyulladás, conjunctivitis

2007-11-14 14:29:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop