Hirdetés

A "fertőzéses" kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás valószínűleg a leggyakoribb szemészeti betegség. Hátterében legtöbbször baktériumok állnak, rendszerint Staphylococcus, Steptococcus és Pneumococcus.

kötőhártya-gyulladás, fertőzés, szem |

InforMed Hírek14   InforMed | Kéry, K.


Bakteriális eredet

Tünetek

Általában idegentest-érzéssel, égő, viszkető, szúró érzéssel kezdődik, majd a szem könnyezni kezd. A szemhéjak megduzzadhatnak, kivörösödhetnek. A kötőhártya haragos-vörös. A szemben sárgászöld váladék keletkezik, mely a szem éjszakai beragadását okozza, nappal pedig a belső szemzugban gyűlik össze és a látást is zavarhatja.

Kezelés

Kezelése antibiotikumot tartalmazó szemcseppel, szemkenőccsel történik naponta többször, sok esetben óránként adagolva a panaszokat csökkentik, majd megszüntetik. Sok esetben a kötőhártya-váladék leoltásából kitenyésztett baktérium antibiotikum érzékenységének meghatározása alapján célzottan történik.

Vírusos kötőhártya-gyulladás

A vírusos kötőhártya-gyulladást leginkább adenovírusok és herpeszvírusok okozzák. Gyakran járnak együtt felső légúti huruttal, influenzaszerű megbetegedéssel, lázzal, levertséggel, fejfájással, illetve az ajkakon, a szemhéjszélen herpeszes hólyagokkal.

Tünetek

Ez is kellemetlen idegentest érzéssel jelentkezik, általában először csak az egyik szemen, a kötőhártya itt is vörös, a szemhéjak reggelre szintén összetapadnak, bár a váladék inkább "vízszerű". Néhány napon belül a másik szem is fertőződni szokott, fénykerülés, könnyezés kíséretében.

Szövődményként a szaruhártyán pontszerű, illetve "faágszerű" gyulladásos elváltozások keletkezhetnek, melyek ha a pupilla előtti területet érintik, a látást is zavarhatják. Vírusos kötőhártya-gyulladások tavasszal-ősszel járványszerűen is előfordulhatnak.

Kezelés

Kezelésükhöz sajnos nem rendelkezünk "igazi" vírusellenes szemészeti gyógyszerkészítményekkel, itt is általában antibiotikus szemcseppeket adunk a bakteriális felülfertőzések megelőzése érdekében.

Alapvető rendszabályok

A fertőzéses kötőhártya-gyulladással legjobb szemorvoshoz fordulni és nagyon fontos néhány higiénés alapvető rendszabályt betartani:
  • A "kötőhártyás" kisgyerek ne menjen közösségbe, a dolgozó felnőtt is maradjon otthon táppénzen - így megelőzhető a környezetükben lévők fertőződése és a betegek is hamarabb meggyógyulnak.
  • A betegnek feltétlenül legyen külön törölközője, saját párnája.
  • A szemkezelést végző személy a cseppentések előtt és után is mossa meg a kezét! A szemcseppentős flakon, a szemkenőcsös tubus vége ne érjen a beteg szemhez! Szemcseppből 1-2 csepp, kenőcsből 2-3 mm elég.
  • A beteg ugyanazzal a zsebkendővel ne törölgesse előbb az egyik, majd a másik szemét, mert így átviheti a fertőzést! Az orrát is tiszta zsebkendőbe fújja!
  • Nem javasoljuk az úszást sem, az uszodák vizének gyakori cseréjét annál inkább!
  • Akinek kontaktlencséje van, a tünetek jelentkezésekor azt távolítsa el, hiszen a lencse is befertőződhet!
  • Fontos, hogy a kezelést a szemorvos által meghatározott gyakorisággal - naponta többször, akár óránként is – elvégezze a beteg, legalább egy hétig, mert ha kisebb dózisban cseppenti a szükségesnél az antibiotikumot vagy idő előtt abbahagyja, nem pusztulnak el a kórokozók, és hiába az átmeneti javulás, kiújulhat a fertőzés.
A váladékos szemet langyos kamillateával borogassuk, amit minden alkalommal készítsünk frissen és külön vattapogácsát használjunk mindkét szemhez. A kamillára is létezik allergia, tehát akinek az "nem esik jól", esetleg viszket tőle a szeme, az inkább langyos vizet használjon borogatásra.

kötőhártya-gyulladás, fertőzés, szem

2018-01-14 20:40:36

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop