Hirdetés

Műtét helyett szemcsepp?

A lanoszterolt tartalmazó szemcsepp növeli a szemlencse átlátszóságát szürkehályogos kutyáknál. A jelenleg csak műtéttel gyógyítható betegség a jövőben embernél is gyógyítható lehet szemcsepp alkalmazásával a Nature című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

szürkehályog, szemlencse, látásromlás, lanoszterol, szemcsepp |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A szürkehályog a szemlencse elszürkülésével járó betegség, amely a lencsében látható homályról kapta nevét. A beteg látása olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül. A betegség az idős emberek látásromlásának leggyakoribb oka. A 65-75 éves kor közötti népességnek több mint fele szenved tőle. Nem létezik jelenleg semmilyen gyógyszer, amely megakadályozná a betegség kifejlődését, vagy visszafordítaná azt.

Kínai és amerikai kutatók szerint a lanoszterol csökkenti ezt a vízfüggönyt, ugyanis szétzúzza azokat a fehérjéket, amelyek a szemlencse homályát okozzák.

A kutatók lanoszterolt tartalmazó szemcseppet teszteltek idős kutyákon és nyulakon, és azt tapasztalták, hogy hat hét után javult a látásuk, és remélik, hogy az első humán klinikai próbák egy-két év múlva elkezdődhetnek.

A szervezet maga termeli a lanoszterolt fiatal korban, de az öregedéssel nem termelődik elég ahhoz, hogy megakadályozza a szürkehályog kifejlődését.

A szakemberek remélik, hogy öt éven belül elérhetővé válik a szemcsepp, és használatával elkerülhetővé válnak a szürkehályog műtétek.

szürkehályog, szemlencse, látásromlás, lanoszterol, szemcsepp

2015-07-23 22:03:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop