Hirdetés

A növekedési hormon és az örök fiatalság

Semmi sem bizonyítja, hogy a növekedési hormonkezelés meghosszabbítaná az életet, állítják amerikai tudósok. Egyesek szerint ugyanis a növekedési hormon megelőzi, vagy akár vissza is fordíthatja az öregedést.

agyalapi mirigy, hipofízis, növekedési hormon |

InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.

A növekedési hormont az agyalapi mirigy termeli. A mirigy aktivitása gyermek- és serdülőkorban a legnagyobb, és 30 éves kor után fokozatosan csökken. A hormont a növekedésben elmaradt gyerekeknek adják, valamint olyan felnőtteknek, akiknél csökkent a természetes hormontermelés a normális anyagcsere szint fenntartásához.

Egy1990-ben megjelent beszámoló szerint a terápia visszafordíthatja az idő kerekét. A kutatók azt tapasztalták, hogy a növekedési hormon hatására a férfiak izomtömege és csontsűrűsége megnőtt, és veszítettek a testzsírjukból is.

A Stanford-egyetem kutatócsoportja azonban semmiféle bizonyítékot nem talált arra, hogy hatásosabb lenne, mint a rendszeres, laza testedzés. Sőt, a vizsgálat szerint fennállhat a mellékhatások kockázata, kialakulhat többek közt az ízületek duzzanata, a csuklótáji alagút-szindróma és a diabétesz is.

A mostani vizsgálat során a kutatók 31 olyan tanulmányt tekintettek át, amelyekben növekedési hormonnal időseket kezeltek, olyanokat, akik többé-kevésbé egészségesek, legfeljebb kicsit túlsúlyosak voltak. Megállapították, hogy a hormonterápia hatása jelentéktelen volt, az izmokat két kilogrammal növelte ugyan, és a testzsírt is ugyanennyivel csökkentette, de a csontsűrűségre, a koleszterin szintre vagy a szervezet oxigén-felhasználására nem volt hatással.

A kutatók megállapították, hogy az átvizsgált tanulmányok egyike sem utalt arra, hogy a terápia fokozta volna a kísérletben résztvevők erőnlétét, sem jobban, sem fiatalabbnak nem érezték magukat tőle.

BBC News
agyalapi mirigy, hipofízis, növekedési hormon

2007-01-16 21:45:56

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop