Tévhitek a cukorbeteg diétáról

Számtalan tévhit él arról, hogyan ajánlatos táplálkoznia a cukorbetegeknek. Van, aki azt hiszi, a cukor okozza a cukorbetegséget, mások szerint minden kedvenc ételünkről le kell mondanunk. Az alábbiakban ezeket a közismert tévhiteket kívánjuk eloszlatni:

cukorbetegség, diabétesz, diéta | InforMed Hírek8   InforMed | Dobos, L.
1. tévhit: A diabéteszt a túlzott cukorfogyasztás okozza

A diabétesz okai pontosan még nem ismertek, egy biztos, önmagában az, ha valaki sok cukrot eszik, még nem oka a megbetegedésnek. A diabétesz akkor keletkezik, ha valami felborul a szervezetben, így az képtelen az elfogyasztott ételt energiává alakítani.

A szervezet az elfogyasztott táplálék legnagyobb részét glükózzá alakítja, ez a cukorféleség adja a hasnyálmirigyben termelt inzulin nevű hormon segítségével a sejtek energiáját.

Háromféle diabéteszt ismerünk:

 • 1. típusú diabéteszről beszélünk akkor, ha a hasnyálmirigy nem képes inzulint termelni, enélkül pedig a cukor felhalmozódik az erekben. Az ilyen betegeknek inzulint kell szedniük. Az 1. típusú diabétesz általában gyermek- vagy fiatalkorban kezdődik.
 • A 2. típusú diabétesznél a hasnyálmirigy nem termel elegendő inzulint, vagy az nem működik megfelelően. A túlsúly elősegíti a 2. típusú diabétesz kialakulását. Bármely életkorban előfordulhat.
 • Az ún. gesztációs diabétesz egyes nőknél terhességben fordul elő, mert a hormonális változások miatt az inzulin nem működik kielégítően. A gyerek születése után a probléma általában megoldódik.

2. tévhit: Túl sok tiltást tartalmaz a cukorbeteg diéta

Az ilyen betegeknek meg kell tervezniük az étrendjüket, de az általános elv igen egyszerű: olyan ételeket kell választani, amelyek együttesen a testmozgással és a gyógyszerekkel normális szinten tartják a vércukrot.

3. tévhit: A szénhidrátok ártanak a diabéteszeseknek

Ennek épp az ellenkezője igaz. A szénhidrátoknak van a legnagyobb hatásuk a vércukorszintre, ezért kell gondosan ellenőrizni a bevitt mennyiséget. A szénhidrátok azonban igen sok fontos tápanyagot tartalmaznak, többek közt vitaminokat, ásványi anyagokat és rostokat. A cukorbeteg diétában ajánlatos teljes kiőrlésű pékárut, és rostokban gazdag gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani.

4. tévhit: A fehérje jobb, mint a szénhidrátok

Mivel a szénhidrátok igen gyorsan befolyásolják a vércukorszintet, a diétázók azt hiszik, inkább több fehérjét kell fogyasztaniuk. A túlzott fehérjebevitel azonban árthat a cukorbetegeknek. A fő gond az, hogy a legtöbb fehérjében gazdag élelmiszer telített zsírokat is tartalmaz, és ha ebből sok kerül a szervezetbe, megnő a szívbetegség kockázata. A diabéteszesek étrendjében a fehérje legyen 15-20 százaléka a napi teljes kalóriafogyasztásnak.

5. tévhit: Legfeljebb több gyógyszert szedek

Ha valaki inzulint kap, meg kell tanulnia, hogyan illessze a gyógyszer mennyiségét és típusát a napi elfogyasztott táplálékhoz. Ez nem jelenti azt, hogy annyit ehetünk, amennyit csak akarunk, majd valamivel több gyógyszert szedünk. Minden gyógyszerrel és étrenddel kapcsolatos változtatást beszéljünk meg az orvossal.

6. tévhit: Le kell mondanom a kedvenc ételeimről

Erre nincs szükség, inkább próbáljuk meg az alábbiakat:

 • változtassuk meg a kedvenc ételek elkészítési módját
 • a kedvencekkel együtt fogyasztott ételek helyett együnk mást
 • csökkentsük a kedvenc falatok mennyiségét
 • fogyasszuk jutalomként kedvenc ételeinket.

7. tévhit: Le kell mondanom a desszertekről

Ez sem igaz. Számos stratégiát lehet kidolgozni arra, hogyan lehet desszertet is bevenni az étrendbe:

 • használjunk mesterséges édesítőszereket
 • csökkentsük a desszert mennyiségét
 • egyen a desszert jutalom a diéta pontos betartásáért
 • készítsünk táplálóbb desszerteket, magvakkal, friss gyümölccsel, növényi olajokkal
 • keressünk új recepteket, fagylalt helyett például együnk gyümölcsjoghurtot.

8. tévhit: A mesterséges édesítőszerek ártanak a cukorbetegeknek

A mesterséges édesítők sokkal édesebbek, mint a velük azonos mennyiségű cukor, így sokkal kevesebb kell belőlük, tehát kevesebb kalóriát is jelentenek. Sokféle édesítő létezik, a dietetikus segít kiválasztani a legmegfelelőbbet.

9. tévhit: Különleges diabetikus étrendre van szükség

Az igazság az, hogy olyan, hogy „diabétesz-étrend” nem létezik. A cukorbetegek számára egészséges ételek a család többi tagjának ugyanolyan jó választások. Általában nincs szükség külön főzésre.

A különbség a cukorbetegek és az egészségesek étrendje közt az, hogy a diabéteszeseknek gondosabban kell figyelniük, mit esznek. Ez vonatkozik az elfogyasztott összkalóriára és a szénhidrátok, zsírok és fehérjék mennyiségére és típusára egyaránt.

10. tévhit: A cukorbetegek számára a legjobbak a diabetikusként feltüntetett élelmiszerek

Csak azért, mert valamire rá van írva, hogy „diétás” vagy „diabetikus”, nem biztos, hogy jobb választás. Ezek gyakran csak drágábbak, és nem egészségesebbek, mint a normál élelmiszerek. Fontos, hogy gondosan elolvassuk az összetevőket, és a kalóriamennyiséget.

WebMD, kép: sxc.hu

Kapcsolódó rovat: Diéta betegségekben: cukorbeteg diéta

| cukorbetegség, diabétesz, diéta
2010-03-11 11:33:17


Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hypertonia) akkor beszélünk az egészségügyi világszervezet (WHO) meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal, nyugalomba...


Csaknem a felére esett a szalmonellás fertőzések száma az unióban

Jelentősen javult az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság Európában, a fogyasztók a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerlánc-biztonsági rendszerének előny...


Cukorbetegek világnapja - Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.


Diabétesz ellenőrzés kontaktlencse szenzorokkal

Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésében.


Cukorbetegeknél gyakoribb a szájüregi rák

A 2-es típusú cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti. A Semmelweis Egyetem munk...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^