Júliustól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése

Júliustól eltűnik a cukorbetegeknek ajánlott élelmiszerek jelölése, például a sokszor használt narancssárga kör - írta pénteki számában a Népszabadság.

Mint írták, a diabetikus élelmiszerek gyártóinak többsége eddig külön jelölést - többek között narancssárga kört, vagy a diabetikus feliratot - használt. Most viszont egy uniós rendelet miatt - amely előírja a diabetikus élelmiszer-kategória megszüntetését, eltűnhetnek ezek a jelölések.

Július 20-án lép hatályba három éves türelmi idő után az új szabályozás, amely csak annyit enged meg, hogy a gyártók külön adatot közöljenek a cukortartalomról. A változás mellett a napilap cikke szerint elsősorban az szólt, hogy a diabetikus termék elnevezést nagyon sokan marketingeszközként használták.

A lapnak nyilatkozó Erdélyi-Sipos Alíz, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára nem lát okot különösebb aggodalomra, szerinte a narancssárga jelzés, ami eddig ott volt az élelmiszereken, pici útmutatás volt a betegeknek, de egyben megtévesztő is lehetett.

Bíró Antalné, az Élet Diabetesszel Egészségesen Sokáig Közhasznú Egyesület képviselője viszont azt mondta, alaposan megnehezíti az életüket az új rendelet, mert az apró betűk, az ismeretlen fogalmak, összetevők mind nehézséget jelentenek.

| cukorbeteg, jelölés, élelmiszerek jelölése, narancssárga kör
2016-05-16 11:54:52


Csaknem a felére esett a szalmonellás fertőzések száma az unióban

Jelentősen javult az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság Európában, a fogyasztók a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerlánc-biztonsági rendszerének előny...


Cukorbetegek világnapja - Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.


Diabétesz ellenőrzés kontaktlencse szenzorokkal

Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésében.


Cukorbetegeknél gyakoribb a szájüregi rák

A 2-es típusú cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti. A Semmelweis Egyetem munk...


A hosszú szieszta a cukorbetegség jele lehet

Egy óránál hosszabb alvás nappal a 2-es típusú cukorbetegség jele is lehet egy japán kutatás szerint. A Tokiói Egyetem kutatói több mint 300 ezer ember adatait dolgozt...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^