Hirdetés

Cukorbetegség kezelése

A cukorbetegség kezelésének fő célja a vércukorszint normális határértékeken belül tartása, amennyire ez lehetséges. A tökéletesen normális szintet nehéz elérni, de minél inkább sikerül a vércukrot a normál tartományban tartani, annál kevésbé valószínű, hogy átmeneti és hosszú távú szövődmények alakulnak ki. A vércukorszint pontos beállításának legfőbb veszélye a "túlkezelés" nagyobb valószínűsége, ami alacsony vércukorszintet eredményez (hipoglikémia).

cukorbetegség, diabetes, kezelés |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A cukorbetegség kezelésekor a megfelelő testsúly fenntartására, testedzésre és az étrendre kell nagy figyelmet fordítani. Sok elhízott II-es típusú cukorbetegnek nem lenne szüksége gyógyszer szedésére, ha fogyna és rendszeresen sportolna. A súlycsökkentés és a testedzés fokozása viszont a legtöbb cukorbeteg számára nehéz. Emiatt gyakran inzulin-pótló terápia, vagy vércukorszint-csökkentő tabletták szedése szükséges. A testedzés közvetlenül csökkenti a vércukorszintet, ami gyakran az inzulinszükségletet is mérsékli.

A diétás kezelés nagyon fontos. Általánosságban a cukorbetegeknek nem szabad túl sok édességet enniük, és étkezéseiket szabályos terv szerint kell elfogyasztaniuk. Ugyanakkor néhány falat lefekvéskor vagy késő délután gyakran segít megelőzni az alacsony vércukorszint kialakulását azokban, akik reggel vagy este adnak maguknak közepes hatástartamú inzulint. Mivel a cukorbetegekben gyakran magasabb a koleszterinszint is, a dietetikusok általában a telített zsírok mennyiségének csökkentését javasolják az étrendben. Mégis, a koleszterinszint csökkentésének legjobb módja a vércukorszint és a testsúly szinten tartása.

A legtöbb cukorbeteg sokat nyer azzal, ha tanul a betegségéről, és arról, hogy mit tehet ennek befolyásolása érdekében. Ezt a tanító-nevelő munkát legjobb, ha egy cukorbeteg oktatásra kiképzett nővér végzi. Minden cukorbetegnek meg kell értenie, hogyan hat az étrend és a testmozgás a vércukrára, és tudatában kell lennie, hogyan kerülje el a szövődményeket, pl. ellenőrizze nem fekélyesedett-e ki a bőre. Különösen kell ügyelniük arra, hogy elkerüljék a láb fertőzéseit, és gyakran kedvezőbb, ha lábujjaik körmeit pedikűrössel vágatják le. Az évenkénti szemvizsgálat nélkülözhetetlen, hogy ellenőrizzék a vérerekben végbement változásokat, melyek vaksághoz vezethetnek (diabéteszes retinopátia).

Sérülés és magas vagy alacsony vércukorszint esetére a cukorbetegeknek mindig magukkal kell vinniük egy kártyát, vagy viselniük kell egy orvosokat figyelmeztető karperecet, ami felhívja a figyelmet a betegségre, és lehetővé teszi az egészségügyi dolgozók számára, hogy gyorsan megkezdjék az életmentő kezelést.

Okok

Tünetek

Szövõdmények

Kórisme

Kezelés

  • Inzulinpótló terápia

  • Szájon át szedett vércukorszint-csökkentő szerek
  • A kezelés ellenőrzése
  • A szövődmények kezelése

cukorbetegség, diabetes, kezelés

2009-03-05 19:18:08

Hirdetés
Hirdetés