Az inzulinkezelés ellenőrzése

A ritkábban előforduló, 1-es típusú, legtöbbször fiatal korban jelentkező cukorbetegség (diabétesz) esetén mindig inzulinkezelés szükséges. A hasnyálmirigy béta-sejtjei nem termelnek megfelelő mennyiségű inzulint, ilyenkor a kezelés a beteg életben tartását szolgálja.

inzulin, cukorbeteg, kezelés, kezelés | Gyógy-ír   Kisalföld | Strényer, F.
A sokkal gyakoribb a 2-es típus: idősebb, általában elhízott embereknél lép fel, gyakran társul magas vérnyomással és zsíranyagcsere-zavarral is. A kezelési mód általában diéta, vagy diéta és tabletta, de néha inzulin adására szorulnak. Az ilyen betegeknek ugyanis van inzulintermelésük, néha több is, mint kellene, de az inzulin nem megfelelő módon hat. Az inzulinkezelés célja 2-es típusban a szövődmények súlyosbodásának meggátolása.

Az egyik csoportba sem besorolható terhességi cukorbetegségben (gesztációs diabétesz), ha a diéta önmagában nem elegendő, az anya és a magzat védelme miatt mindig inzulinkezelést kell adni.

Minden inzulinnal kezelt betegnél kívánatos a rendszeres vércukor-önellenőrzés. Ez általában a jelenlegi rendeletek szerint 50 százalékos támogatással beszerezhető vércukormérő géppel és a hozzávaló 90 százalékos támogatással beszerezhető tesztcsíkokkal valósítható meg. A meghatározás ujjbegyből nyert, "kapilláris" vérből történik. Ezek a készülékek nem olyan pontosak, mint a vénás vérből való vércukor-meghatározás, de a mindennapi gyakorlatban nagyon jól alkalmazhatók.

Napi kétszeri (gyors + közepes hatású reggel-este) inzulinkezelés, csak 2-es típusú, bizonyítottan egyenletes vércukorértékekkel, stabil napirenddel és diétával rendelkező betegeknél alkalmazható. Ilyenkor a diéta szénhidráttartalma és az inzulinbeadások ideje mindig fix, nem módosítható. Ezen betegeknek 3 hónapra 100 db tesztcsík írható fel támogatottan. Ez azt jelenti, hogy mivel a vércukorértékek stabilak, napi különböző időpontokban elvégzett 1-2 mérés elegendő szokott lenni a szénhidrát-anyagcsere ellenőrzéséhez.

Intenzív inzulinkezelés

Minden egyéb esetben az úgynevezett "intenzív inzulinkezelést" alkalmazzuk. Ez a kezelési rendszer a főétkezések előtt adott "gyors" hatású, valamint lefekvés előtt, vagy esetleg reggel is adott "közepes" hatású inzulin adásából áll. A főétkezések előtt adott "gyors" hatású megakadályozza az étkezések utáni vércukor-emelkedést. A "bázisként" adott közepes hatású inzulin pedig az éjszakai vagy a napközbeni alapinzulinszintet, vagyis a normális vércukorértéket biztosítja. A bázisinzulin adásának ideje meghatározott, általában reggel 6 és este 10 óra, de a gyors hatású inzulinok beadási ideje a beteg napirendjének függvényében módosulhat.

Az inzulinszükséglet meghatározása egyéni beállítást igényel, ebben a beteggel együttműködő egészségügyi csapatnak (orvos, oktatónővér, diétás nővér) van döntő szerepe. Az alapkezelési rendszert a megszerzett ismeretek alapján aztán a beteg is az élethelyzeteknek megfelelően rugalmasan változtathatja. Az intenzív inzulinkezelés lehetővé teszi a cukorbetegnek, hogy egy egészséges életmódot követő nem cukorbeteg egyénhez hasonló napi ritmust kövessen. A rendszer elengedhetetlen része a vércukor-önellenőrzés. Ezen betegeknek támogatottan 1 hónapra 100 db tesztcsík írható fel, ami napi 2-4 vércukormérést tesz lehetővé.

Mikor mérjék a vércukor szintjét?

1. Bármikor soron kívül, ha úgy gondolják, hogy bármilyen panaszuk a vércukorértékkel lehet összefüggésben.

2. Ha élethelyzetük a szokásoshoz képest változott, többet vagy kevesebbet mozogtak, ettek, több vagy kevesebb gyors hatású inzulint adtak, vagy megváltoztatták a gyors hatású inzulin beadásának idejét, adagját.

3. Ha minden stabil, akkor is mérjenek rendszeresen, naponta 2-4 alkalommal.

Étkezés előtt és után

Mindig párokat mérjenek, értékeljenek és ezeket váltogassák. Ez azt jelenti, hogy egy étkezés előtti mérés után mindig mérjék le az étkezés utáni értéket is. Azért, hogy tudják: honnan indultak és hová jutottak. Ha ez rendben van, másik napon, másik étkezést ellenőrizzenek le ugyanígy. Ha egy érték kissé magasabb vagy alacsonyabb, ne korrigáljanak azonnal, nézzék meg a következő napokon is, ha a tendencia emelkedő vagy csökkenő, csak akkor emeljék vagy csökkentsék az inzulint 1-2 E-vel. Vércukoresés, vagy igen magas vércukor és emiatti inzulinadás után aznap tovább kell követni az eseményeket "profilszerű" méréssel. Ha saját erőből nem sikerült rendezni a vércukorértéket, mielőbb keressék fel kezelőorvosukat.

Hosszú távon ideális?

Akármennyire sűrűn mérik is a vércukorértéket, ez csak néhány pillanat az életből, a köztes időszakban lehetnek magasabb értékek is. Ezért évente 2-4 alkalommal kell hemoglobin A1C (HbA1C) vizsgálatot végezni. Ez az elmúlt 2-3 hónap átlagos vércukorértékét tükrözi. 6,5 százalék alatt ideális, ekkor tökéletes a beállítás. Ha a HbA1C 7,5 százalék feletti, gyakoribb mérésekkel kell felderíteni, hol vannak magasabb vércukorértékek, mert ilyenkor a kezelés módosítása szükséges.

| inzulin, cukorbeteg, kezelés
2007-11-08 14:47:18


Kutatás: huszonötször magasabb a vakok aránya a cukorbetegek körében

Huszonötször magasabb a vakok aránya a cukorbetegek körében - derült ki egy átfogó, a látáskárosodás és a diabétesz közötti összefüggést vizsgáló magyarország...


A gyerekkori cukorbetegség elfogadása szakemberek szerint még mindig nehézkes

Bár a gyermekkori cukorbetegség gyógyíthatatlan, krónikus állapot, az ebben szenvedők megfelelő kezelés mellett is teljes életet élhetnek, de az ilyen gyerekek oktatási...


Tizenkét év alatt duplájára nőtt a diabéteszesek aránya

Tizenkét év alatt megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek aránya, 2003-ban a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már e korcsoport 12,43 százaléka járt o...


Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hypertonia) akkor beszélünk az egészségügyi világszervezet (WHO) meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal, nyugalomba...


Csaknem a felére esett a szalmonellás fertőzések száma az unióban

Jelentősen javult az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság Európában, a fogyasztók a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerlánc-biztonsági rendszerének előny...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^