Hirdetés

A napfény segíthet megelőzni a cukorbetegséget

Az ésszerű mértékű napozás segíthet megelőzni a cukorbetegséget és az elhízást - derült ki egy pénteken megjelent tanulmányból.

cukorbetegség, diabétesz, napfény, UV-sugár |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


Az ultraibolya-, azaz UV-sugárzás lassítja a súlygyarapodást, véd a cukorbetegség tüneteitől: a normálistól eltérő vércukorszinttől és az inzulinrezisztenciáról - olvasható a Diabetes című szaklap pénteki számában közzétett tanulmányban.

A kutatók egerekkel végeztek kísérleteket, és azt találták, hogy a napfény UV-sugarainak jótékony hatásait a salétromsav okozza.

A napfény hosszú távú előnyei igen jelentősek, a súlyos bőrrák, a melanóma ritka volt - mondta Prue Hart, a perthi Telethon Gyermekgyógyászati Intézet munkatársa. Vizsgálatukban az egereket alacsony dózisú UV-sugárzásnak tették ki hetente háromszor. Ez arra utal, hogy az előnyöket mérsékelt napozással lehet elérni.

"Egyre több az elhízott, mert a gyerekek magas zsírtartalmú ételeket kapnak. Találtunk egy egyszerű módot, mellyel a túlsúly, a rossz emésztés és végül a cukorbetegség megelőzhető" - mondta Hart. Szerinte a D-vitamin és az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a természetes napsütést.

Shelley Gorman, az intézet biológusa, a kutatás vezetője szerint a bőr mérsékelt napoztatása - sok testmozgás és egészséges étrend mellett - megelőzheti a gyermekek elhízását.

cukorbetegség, diabétesz, napfény, UV-sugár

2014-10-27 16:06:54

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop