A hosszú szieszta a cukorbetegség jele lehet

Egy óránál hosszabb alvás nappal a 2-es típusú cukorbetegség jele is lehet egy japán kutatás szerint. A Tokiói Egyetem kutatói több mint 300 ezer ember adatait dolgozták fel, akik eredményeiket az Európai Diabétesz Társaság (European Association for the Study of Diabetes) müncheni ülésén ismertették.


A kutatók azt találták, hogy a 60 percnél hosszabb ideig sziesztázóknál 45 százalékkal nagyobb volt a cukorbetegség kockázata a napközben egyáltalán nem alvókhoz képest. Nem találtak ilyen összefüggést, ha a szieszta 40 percnél rövidebb volt.

A hosszú szieszta oka éjszakai alvászavar, az alvási apnoé is előidézheti, mely növelheti a szívroham, az agyvérzés és a szív- és érrendszeri problémák, valamint a 2-es típusú diabétesz kockázatát.

Az alváshiány fokozhatja az étvágyat, ez pedig növelheti a cukorbetegség kockázatát. Az is lehetséges, hogy a betegebb emberek és a diabétesz korai stádiumában lévők hajlamosabbak nap közben hosszabbat aludni.

A rövidebb szieszta inkább fokozza az éberséget és javít a mozgáson. Sok bizonyíték támasztja alá, hogy létezik valamiféle kapcsolat az alvászavarok és a diabétesz között.

Valószínű, hogy azok a kockázati tényezők állnak a hosszú szieszta mögött, amelyek a cukorbetegséget is okozzák, ez pedig azt jelenti, hogy a kiadós szieszta a diabétesz korai figyelmeztető jele lehet.

| hosszú szieszta, délutáni szieszta, óránál hosszabb alvás nappal, 2-es típusú cukorbetegség
2016-09-18 10:30:36


Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hypertonia) akkor beszélünk az egészségügyi világszervezet (WHO) meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal, nyugalomba...


Csaknem a felére esett a szalmonellás fertőzések száma az unióban

Jelentősen javult az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság Európában, a fogyasztók a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerlánc-biztonsági rendszerének előny...


Cukorbetegek világnapja - Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.


Diabétesz ellenőrzés kontaktlencse szenzorokkal

Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésében.


Cukorbetegeknél gyakoribb a szájüregi rák

A 2-es típusú cukorbetegség elősegíti a rosszindulatú szájüregi daganatok kialakulását, terjedését és a túlélési esélyeket is csökkenti. A Semmelweis Egyetem munk...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^