Hirdetés

A cukorbetegség megelőzhető?

Az emberi szervezetben vannak olyan fehérjemolekulák, amelyek az egész törzsfejlődés során változatlanok maradtak. Úgy tűnik, hogy néhány ilyen protein blokkolása jelentősen csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát arra hajlamos egerekben.

diabétesz, cukorbetegség |

InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.

A fejlett államokban a cukorbetegség az egyik vezető halálok. A cukorbetegség akkor alakul ki, amikor a szervezet nem képes elég inzulint termelni, vagy pedig nem tud megfelelően reagálni az inzulin-felszabadulásra. Úgy tűnik, hogy mindkét esetben szerepe van a gyulladásnak a betegség kifejlődésében.

Az egyik vizsgált fehérje a gyulladás kialakulásában játszik szerepet, de a génje a DNS olyan helyén van, ahol más fontos gyulladásban szerepet játszó gének is nagy számban fordulnak elő. A protein működéséhez pedig egy másik fehérje is szükséges. Az inzulintermelő sejtekben vizsgálva ezeket a molekulákat kiderült, hogy mindkettő gátlásával jelentősen csökkenthető a cukorbetegség kialakulása arra hajlamos egerekben.

A kutatók szerint az is lehetséges, hogy az fehérjék gátlását gyógyszeres kezeléssel meg lehet oldani. Ez a jövőben akár oda is vezethet, hogy gyógyszer szedésével megelőzhetjük a cukorbetegséget.

Medicalnews Today
diabétesz, cukorbetegség

2010-06-01 11:22:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop