A cukorbetegség és a láb

A cukorbetegség késői, összetett, fájdalmas és a beteg rokkantságához vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Kialakulásában a hosszú ideig rossz cukoranyagcsere következményeként több tényező együttesen játszik szerepet.

diabétesz, láb, cukorbetegség | InforMed Hírek8   InforMed | Strényer, F.
A fájdalomérző idegek károsodása miatt észrevétlenül maradhatnak bizonyos sérülések. A lábat a cipő feltörheti, a beteg szögbe léphet, pedikűrözésnél sérülhetnek a lábujjak, a talp megéghet, a tyúkszemtapasz felmarhatja.

A mozgatóideg-sérülés következtében a lábfejizmok sorvadnak, ízületi elváltozások (kalapácsujj), talpi bőrkeményedés, a fokozott nyomás miatt talpi fekély alakulhat ki.

Az autonóm idegrendszeri károsodás csökkenti a verejtékelválasztást, illetve alsó végtagi duzzanat is létrejöhet, a száraz, duzzadt bőr pedig sokkal sérülékenyebb. A magasabb vércukor mellett romlik a sebgyógyulási hajlam.

Az érelmeszesedés és a " kis erek" cukorbetegség okozta károsodása csökkenti a véráramlást, ez nem kedvez a lábsérülések gyógyulásának. Sajnos a cukorbetegeknél fokozott a fertőzésveszély is. A fenti okok hosszú ideje fennálló és nem mindig jól " karbantartott" cukorbetegség esetén olyan súlyos elváltozásokhoz vezethetnek, melyek gyakran csak csonkolásos műtéttel gyógyíthatók.

A megelőzés lehetőségei

1. A tartósan jó cukoranyagcsere meggátolja a késői ideg- és érrendszeri szövődmények kialakulását, így jelentősen csökkenti a lábsérülések súlyosabb következményeinek kockázatát. Diétával és gyógyszeres (tabletta vagy inzulin) kezeléssel hosszú távon normális vércukorértékeket kell biztosítani. Fontos a rendszeres orvosi ellenőrzés, a diétás ismeretek folyamatos bővítése és az ideális testsúlyra való törekvés.

2. A láb rendszeres gondozása, a sérülések elkerülése. A naponkénti langyos vízben történő lábmosás után a lábat és a lábujjközöket mindig szárazra kell törölni. A nedvesség a lábujjak közti gombás fertőzések melegágya, ennek bakteriális felülfertőződése komoly gondot okozhat. Ha a láb bőre nagyon száraz, valamilyen semleges krémet, ha izzadékony, hintőport használjanak. A körmöket egyenesre kell levágni, a széleken olló helyett reszelőt használjanak. Pedikűrözésnél ne alkalmazzanak éles vagy hegyes eszközöket. Fontos a zokni vagy harisnya napi cseréje, lehetőleg ezek ne legyenek műszálasak, illetve túl szorosak. A cipő legyen megfelelő nagyságú, kényelmes, puha bőrű, hajlékony talpú, belül ráncmentes. Minden felhúzás előtt külön ellenőrizzék a belsejét, nincs-e benne hiba (ránc, szakadás stb.), vagy idegen test (pl. apró kő). Soha ne járjanak mezítláb a fokozott sérülésveszély miatt.

3. A dohányzás abbahagyása. A dohányzás hosszú távon érelmeszesedést okoz, emellett a nikotin helyi érösszehúzódást is kivált.

4. Vizsgálják meg lábukat naponta megfelelő megvilágításban, ha kell, a talpat tükör segítségével.

Milyen kóros jeleket keressen egy cukorbeteg a lábán?

Berepedést, bőrkeményedést, tyúkszemet, fertőzést, bőrelszíneződést vagy fekélyt. Az előbbiek közül a bőrkeményedés habkővel óvatosan eltávolítható, az összes többi esetben viszont diabéteszes láb ellátásában járatos szakorvosnál történő mielőbbi jelentkezést javaslok. Jelentéktelennek tűnő lábsérüléseket is mutassanak meg kezelőorvosuknak a későbbi nagyobb baj megelőzése miatt. Otthoni köröm- vagy tyúkszemműtétet ne végezzenek! A tyúkszemtapasz használata sem ajánlott cukorbetegségben.

A diabéteszes lábproblémák jó része a korábbiakban ismertetett megelőző rendszabályok betartása mellett megelőzhető lenne. Emellett akkor is javaslom a cukorbetegek lábának évente történő speciális vizsgálatát, ha az illető panaszmentes. A kalibrált hangvillával történő vibrációérzés-vizsgálat lehetővé teszi a " cukorbeteg láb" korai felismerését és megfelelő gondozását, ellátását.
| diabétesz, láb, cukorbetegség
2010-09-30 10:44:56


Tizenkét év alatt duplájára nőtt a diabéteszesek aránya

Tizenkét év alatt megduplázódott Magyarországon a cukorbetegek aránya, 2003-ban a 19 évnél idősebbek 6,27 százaléka, 2015-ben már e korcsoport 12,43 százaléka járt o...


Magas vérnyomás és cukorbetegség

Magas vérnyomásról (hypertonia) akkor beszélünk az egészségügyi világszervezet (WHO) meghatározása alapján, ha a vérnyomás három különböző alkalommal, nyugalomba...


Csaknem a felére esett a szalmonellás fertőzések száma az unióban

Jelentősen javult az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság Európában, a fogyasztók a világ legmagasabb színvonalú élelmiszerlánc-biztonsági rendszerének előny...


Cukorbetegek világnapja - Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető

Tudatos életvezetéssel cukorbetegen is teljes élet élhető, erre kívánja felhívni idei kampányában a figyelmet a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete.


Diabétesz ellenőrzés kontaktlencse szenzorokkal

Kontaktlencsére szerelt átlátszó érzékelő segíthet a jövőben a cukorbetegeknek a vércukorszint mérésében.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^