Hirdetés

A cukorbetegek ellátása Európában

Svédországban a legmagasabb szintű, Bulgáriában a legfejletlenebb a cukorbetegek ellátása Európában - derül ki a Bécsben folyó Európai Diabétesz Kongresszuson szerdán közzétett európai diabétesz-mutató adataiból. A vizsgált harminc európai állam ellátórendszerének rangsorában Magyarország a 17. helyen áll.

cukorbetegség, ellátás, diabéteszdiabétesz-mutató |

InforMed Hírek12   InforMed | MTI


A 28 követelmény vizsgálatával készült rangsorban Svédországot Hollandia, Dánia, Nagy-Britannia és Svájc követi. A ranglista végén Bulgária, Litvánia, Észtország, Románia és Málta áll.

Az Európai Unió 28 tagállama, valamint Norvégia és Svájc részvételével készült nagyszabású tanulmány szerint Európában 2013-ban 56,3 millió cukorbeteg volt, akiknek kezelése 100-150 millió euróba került. A Health Consumer Powerhouse svéd kutatóintézet által készített jelentés azzal számol, hogy 2035-re 22 százalékkal 68,9 millióra nő a kontinensen a cukorbetegek száma.

A több betegségről is hasonló átfogó vizsgálatsorozatokat végző svéd kutatóintézet 2008-ban jelentette meg első diabétesz-mutatóját. A 2014. év tanulmányuk az azóta bekövetkezett változásokat, eredményeket és hiányosságokat rögzítette nyomon.

A vizsgálat megállapította, hogy a cukorbetegek gondozása sokat fejlődött Európában, egyebek között az egészségesebb életmód, a jobb minőségű oktatás, az elérhetőbb kezelés és eszközök révén, és ezáltal Európában évente tízezer fővel csökkent a diabéteszes halálesetek száma, ami 2013-ban 620 ezret tett ki.

Magyarországon azonban ellenkező tendencia valósul meg: a cukorbetegséggel kapcsolatos halálesetek száma emelkedőben van. Az ország az ötödik legrosszabb helyen áll a cukorbaj és szövődményei által bekövetkezett halálesetek tekintetében, és nagyon magas a betegség miatti lábamputációk száma is. A rossz adatok ellenére Magyarország összességében javított a néhány évvel ezelőtti, első átfogó felmérés eredményeihez képest. Rossz a helyzet a cukorbaj olyan kiváltó tényezői szempontjából is, mint az elhízás és a magas vérnyomás.

Füzesi Brigitta, a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének a kongresszuson jelen lévő vezetője szerint abban, hogy a mostani felmérésben élen végző svédeket utolérjük, sokat segítene egy minden érintett fél bevonásával - a cukorbetegeket is beleértve - kidolgozott nemzeti stratégia bevezetése, valamint egy nemzeti adatbázis kialakítása a betegség előfordulásának és a kezelések eredményességének nyomon követésére.

"A megelőzés mellett mind az 1-es, mind a 2-es típusú diabéteszes betegek részére a modern, megfelelő kezelések elérhetőségét biztosítani kell. Az e terápiákhoz való hozzáférés ma Magyarországon biztosított, ezt célszerű továbbra is megőrizni. A terápiás célkitűzések elérésben is rosszul teljesítettünk, és a lábamputációk száma az egyik legmagasabb Magyarországon" - idézte Füzesi Brigittát a Cukorbetegek Budapesti Egyesületének MTI-hez eljuttatott közleménye.

A betegek rendszeres, szervezett oktatása terén nagyon sokat tett Magyarország. A betegség megelőzését segítő kampányok, rendszeres szűrések az alapellátásban, a kezelések fegyelmezett, tartós betartására való figyelemfelhívás is segít a stratégia eredményességében - tette hozzá Füzesi Brigitta.

cukorbetegség, ellátás, diabéteszdiabétesz-mutató

2014-09-17 22:49:40

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop