Hirdetés
A leveles zöldségek csökkentik a diabétesz kockázatát
A leicesteri egyetem kutatóinak vizsgálata szerint „jelentősen” csökkenthető a 2. típusú diabétesz kockázata, ha valaki sok zöldséget fogyaszt.
A zöldfélék, például a brokkoli vagy a káposzta magas antioxidáns és magnézium tartalmuknak köszönhetően segíthetnek megelőzni a cukorbetegség kialakulását.
Megállapították, hogy a napi 1,5 külön adag zöldséget fogyasztóknál, 14 százalékkal csökken a 2. típusú diabétesz kockázata.
A kutatók így nyilatkoztak erről: – Metaanalízisünk eredményei alátámasztják azokat az ajánlásokat, amelyek szerint a leveles zöldfélék fogyasztásával jelentősen csökkenthető a diabétesz kockázata.
Ez a vizsgálat az első, amely külön a leveles zöldségekre vonatkozik ebben az összefüggésben. – Túl korai lenne azonban a leveles zöldségeket egyedüli módszerként ajánlani kockázatcsökkentésre – mondja dr. Iain Frame, a brit diabétesz társaság kutatási igazgatója.
– Nem lenne jó, ha csak bizonyos ételfajtákra összpontosítana valaki, és hanyagolná azt a tanácsot, hogy naponta ötször gyümölcsöt és zöldséget fogyasszon.
2019-11-28 19:36:59