Főoldal » Betegségek » Betegségek részletesen » Cukorbetegség, pajzsmirigy, hormonok »

Cukorbetegség

A cukorbetegség vagy diabétesz során a szervezetben az elégtelen inzulin elválasztás és a szervezet által termelt inzulin nem megfelelő hatása miatt emelkedik a vércukorszint, ami károsítja a szervezetet. Az elmaradt vagy nem megfelelő kezeléskor számos szövődmény keletkezik.

Pajzsmirigy

Ha a pajzsmirigy túl sok hormont termel, pajzsmirigytúltengés (hipertireózis) alakul ki, a pajzsmirigy csökkent működése pedig a hipotireózis.

Agyalapi mirigy

Az agyalapi mirigy az agykoponya középső részén található csontos üregben, az ún. "töröknyeregben" elhelyezkedő, kb. nagyborsónyi szerv, amely egy nyél segítségével a központi idegrendszer egyik fontos területéről, a hipotalamuszról csüng le.

Az endokrin rendszer

A belső elválasztású mirigyekhez soroljuk mindazon szerveket, amelyek sejtjei különböző hatást kifejtő váladékokat (hormonokat) termelnek, és ezek az anyagok nem a keringési rendszerbe jutva, az egész szervezetben fejtik ki hatásukat.

Javulnak a cukorbetegek esélyei - Kevesebb halálozás, infarktus, stroke, amputáció

Átütő pozitív tendenciák láthatóak a magyarországi cukorbeteg ellátásban: 5.800 elkerült halálozás évente, harmadával csökkent infarktus- és negyedével kisebb stroke veszély, kevesebb amputáció és kevesebb kórházban töltött idő - derül ki a Magyar Diabetes Társaság elmúlt 15 esztendőt átfogó, nagyszabású DIABETES EPI projektjének kutatásából. Mindez egy olyan időszakban, melyben alig félmillióról közel 800 ezerre nőtt az ismert cukorbetegek száma.


Hormonok és az alvás

Az éjszaka és a nappal váltakozása a hormonrendszer működésére is hat, amely így nem csak az anyagcserét, hanem a hangulatot és a teljesítményt is befolyásolja. Evolúciós magyarázata van, hogy a napi rutint nagyrészt a hormonok napszaki ritmusa alakítja: mindig is nappal voltunk aktívabbak.


A csípős étkek kedvelőnek magasabb a tesztoszteronszintje

A csípős ételeket kedvelő, s különösen a chilipaprikát rendszeresen fogyasztó férfiaknak magasabb a tesztoszteronszintjük - erről győződtek meg vizsgálataik során a Grenoble-i Egyetem kutatói, akik eredményeket a Physiology and Behavior című amerikai szakfolyóiratban ismertetik.


Egy égéskésleltető adalékanyag hormonzavart okozhat

Egy égéskésleltető adalékanyag megzavarhatja az emberi hormonháztartást, mivel az ösztrogén női hormon felhalmozódásához vezethet.


Baktérium, ami véd az elhízás ellen

Egy baktérium, mely a bélnyálkahártyát stabilizálja, segíthet az elhízás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának megelőzésében. Az Akkermansia muciniphila a számos névtelen bélbaktérium egyike, melyet valójában tíz éve fedeztek fel és különítettek el belga kutatók.


1 |
+ További hírek
+ További egészségpolitika
Sok diabéteszes beteg tesztcsík segítségével otthon vizsgálja vizeletének...
Cukorbeteg az, akinek 1. az éhgyomri vércukorértéke meghaladja egy alkalomma...
Az orvostudomány, miután legyőzte a félelmetes pusztításokat okozó járv...
Magyarországon a cukorbaj (diabétesz) népbetegségnek számít, a lakosság k...
(Tisztelt olvasóink! A jelenlegi reklámtörvény alapján vényre felírható ...
Több évszázados megfigyelés már az, hogy a cukorbetegség családi halmozó...
A mellékvesék jelentőségének felismerése Addison nevéhez fűződik, aki 1...
A mellékvesék párosan, a két vese felső pólusán, a vesék zsíros tokjáb...
A pajzsmirigy és betegségei talán a leghamarabb váltak ismertté a belső el...
A hormonok olyan fehérjetermészetű anyagok, melyeket az úgynevezett bels...
A hormonok olyan fehérjetermészetű anyagok, melyeket az úgynevezett bels...
Vegetatív vagy autonóm idegrendszernek nevezzük az idegrendszer azon részét...
hirdetés
^