Hirdetés

Tévhitek a fogászatban

Sok tévhit kering a fogakat illetően. Célunk ezek tisztázása.

tejfog, foghúzás, fogszabályozás, maradanó fog |

InforMed Hírek20   InforMed | Zólyomi, T.


Tévhit: Fáj a gyerek foga, tessék kihúzni!

Gyakori és visszatérő probléma, hogy a panaszt okozó tejfogakat a szülő eltávolíttatni óhajtja.

Sokszor komoly meggyőzést igényel a fogorvos részéről megértetni a szülővel, hogy a tejfogak idő előtti és indokolatlan eltávolítása "megbosszulja" magát és az eredmény esetleg évekig tartó fogszabályozó kezelés.

A tejfogaknak ugyanis helyfenntartó szerepük is van, hiányuk a maradó fogak beilleszkedését gátolják, mert a fogak helye beszűkül. A fogszabályozó készülék nem olcsó, és egy fogeltávolítás a gyermek számára is komoly beavatkozás.

Az első maradó fogak (a hatosok) 6 éves kor körül bújnak elő. Sokan nem szentelnek nekik különösebb figyelmet, tévesen tejfognak nézik azokat. Így aztán nagyon sok gyermeknek ezek az első maradó fogai már komoly beavatkozást igényelnek.

Tévhit: A terhesség tönkretette a fogaimat

Jellemzően visszatérő probléma a "terhességem alatt nagyon elromlottak a fogaim" - téma is. Önmagában a terhesség nem váltja ki a fogak fokozottabb szuvasodását. A gond inkább azzal van, hogy a hormonális változások miatt az íny megduzzad, befedi a fognyakat, így nehezebb a kielégítő szájhigiénét végezni. Még gondosabb szájápolással és gyakoribb ellenőrzéssel a baj itt is megelőzhető.

Tévhit: Az érzéstelenítő árt a babának

Terhes nők, szoptatós anyák gyakran visszatérő kérdése: nem ártalmas-e az érzéstelenítő a magzat számára? Semmiképpen, ugyanis például stresszhelyzetben a szervezetben akár az ötszöröse is felszabadulhat annak az érszűkítő anyagmennyiségnek, amennyit egy ampullányi érzéstelenítőszer tartalmaz.

Tévhit: Csak fogzik...

Csecsemőknél gyakori, hogy kellemetlenséggel jár a fogzás. A kisbaba étvágytalan, nyugtalan, nyűgös, esetleg enyhe hőemelkedése van, vagy híg a széklete.

De lázas állapot, görcs sohasem a fogzás következménye, hanem a cukros - szénszavas üdítőitalokkal töltött cumisüvegnek köszönhető fogszuvasodásnak. Ezek ugyan a baba szomját nem oltják, de "áldásos" hatásukat a már esetleg előtört fogazaton kifejtik... Ezen italok fogyasztása csak az üdítőital gyártó cégeknek jó.

Tévhit: Rossz tejfog, rossz fogak

Nem fedi az sem a valóságot, hogy rossz tejfogazatú gyermeknek törvényszerűen rossz a maradó fogazata is. A szuvas tejfogak ugyan jelenthetnek veszélyt a maradó fogakra, de kellő odafigyeléssel és főleg rendszeres ellenőrzéssel a baj megelőzhető.

Tévhit: Elég egy alma

Tévedés az is, hogy az esti fogmosást pótolja egy alma elrágása. Nem pótolja! A mechanikus fogtisztításnak nincs alternatívája.

Tévhit: Ráér a fogorvos…

Nagyon káros és rossz beidegződés, hogy fogorvoshoz az emberek nagy többsége csak akkor fordul, amikor már komoly panasza van. Persze ilyenkor már a beavatkozás is - az esetek jelentős részében - komoly...

Tévhit: Nézem a fogait, nem lyukasak

Sokszor állítja a szülő, hogy "nézem a gyerek fogait, de nem lyukasak", ez még nem jelenti azt, hogy valóban ez a helyzet. Gyakran fordul elő ugyanis, hogy a fogak egymás felé eső felszínein keletkezik szuvas elváltozás, amit a fogorvos is csak tükör, szonda, valamint megfelelő világítás segítségével fedez fel. Ezt egy fürdőszobai tükörrel diagnosztizálni képtelenség.

Tévhit: Nem kérem a kezelést

Gyakran előforduló eset az is, hogy a kisgyermek igazolást lobogtat, amelyen a szülő nyilatkozik arról, hogy nem kéri gyermeke számára az esetleges kezelést. Ezt a fogorvosnak kötelessége figyelembe venni, de sajnos tapasztalatunk az, hogy az ilyen gyermekek még egy év múltán is gyakran ugyanazokkal a szuvas fogakkal jelennek meg a szűrésen!

Érthető a gyermek részéről, hogy a pillanatnyi kellemetlenség alól ki akar bújni (a "menekülési ösztön" a kezelőszékben működik csak igazán...), de hosszabb távon csak fogazatának épségére fizet rá - a szó valódi és átvitt értelmében egyaránt.

Egyben bizonyosak lehetünk: az emberi fogazat sok mindent "átél", "eltűr" és kibír, de még az emberi szervezetnek ez a egerősebb szövete is előbb-utóbb "fellázad" és benyújtja a számlát. Ami esetenként meglehetősen borsos is lehet.


tejfog, foghúzás, fogszabályozás, maradanó fog

2022-07-08 12:41:58

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop