Hirdetés

A fogászati implantáció (2.)

A foghiányok bizonyos eseteiben már nem lehet a páciensnek a maradék fogaira rögzített pótlást készíteni, ilyenkor - még 10-15 éve is - kizárólag a kivehető vagy a részlegesen kivehető pótlást ajánlottuk a betegnek.

fogászat, implantáció, beültetés, fogpótlás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Csák, Cs.

A protézis vagy a „kivehető" szó hallatán a betegek nagy többsége elkeseredett, de választási lehetőség híján beletörődött sorsába. Aztán az elkészült protézist vagy hosszabb-rövidebb idő alatt megszokta, vagy sok esetben néhány kísérlet után a fiók mélyére került. Egyes statisztikák szerint a protézist viselők 75-80 százaléka ha lehetősége lenne rá, rögzített pótlást készíttetne. Mindemellett a kivehető pótlás a megmaradt fogak élettartamát is hátrányosan befolyásolja. Az implantáció segítségével ezek a problémák megoldódnak, nem teljes foghiány esetén a saját fogakra, plusz a behelyezett implantátumokra rögzített pótlás készíthető. Sok esetben egyetlen implantátum behelyezése a saját fogak mellé elegendő ahhoz, hogy a páciensnek ne kelljen kivehető pótlást viselnie. Bizonyos esetekben teljes fogatlanság esetén is készíthető csak implantátumokon ülő rögzített fogpótlás, úgynevezett „körhíd" Nézzük az implantátumokat!

A jelenleg forgalomban lévő korszerű implantátumok nagy tisztaságú titánból készülnek, mivel a megfelelő fizikai tulajdonságokat is figyelembe véve a titán a legalkalmasabb fém, amelyik „összenő" a csonttal. A méreteiket tekintve a foggyökerekhez hasonlítanak. Általában azt mondhatjuk, hogy 2-6 mm közötti átmérőjűek és 8-30 mm között változik a hosszúságuk. Formájukat tekintve szintén többfélék: lehetnek csavar, henger vagy penge formájúak. Hogy milyet választunk, az a tervezett implantáció helyén a csont mennyiségétől és minőségétől függ. Az állcsont szélessége szabja meg a választott implantátum vastagságát, a hosszát pedig olyan fontos képletek közelsége befolyásolja, mint alul az állkapocsideg, felül pedig az orr- és az arcüreg. Emiatt sajnos olyan esetek is előfordulnak, hogy a betegnek azt kell mondanunk, az állcsontja nem alkalmas implantációra. Szerencsére a műtéti technika rohamos fejlődése miatt egyre kevesebb esetben.

A beültetett implantátumok elhelyezkedése az állkapocsban.

Hogyan zajlik a beültetés?

1. Vizsgálat és megbeszélés. Az első találkozás alkalmával a páciens elmondja a panaszait-igényeit, majd az implantológus elvégzi a szükséges vizsgálatokat. Ez fogorvosi, illetve röntgenvizsgálatból áll. Az elkészített panorámafelvételen látszik az alsó-felső állcsont az összes foggal együtt. Az orvos a szájban megméri a kérdéses csont vastagságát, a röntgenen az adott területen a csont magasságát és közli a beteggel véleményét az implantációra való alkalmasságot illetően. Ilyenkor választjuk ki az implantátum méretét és formáját is, amit a betegkartonon rögzítünk. Amennyiben a páciens valamilyen alapbetegsége indokolja, illetve ilyen gyanú merül fel, kiegészítő vizsgálatokat is végzünk (labor stb.) Valamint megbeszéljük a műtét időpontját.

A gyógyulási időszak - meg kell várni, amíg az implantátum összenő a csonttal

2. A műtét. A járóbeteg-rendelésen, helyi - injekciós - érzéstelenítésben történik, nem kell kórházba feküdni miatta. Az érzéstelenítés úgy történik, mint egy foghúzás esetében. Az ínyt felmetsszük és a csontot befúrjuk, kialakítjuk az implantátum üregét, majd behelyezzük az implantátumot. A műtét végén az ínysebet az implantátum felett összevarrjuk. Egy implantátum esetén a beavatkozás optimális esetben 15-20 percig tart. A betegek szerint általában másnap már fájdalomcsillapítóra sincs szükség. A varratokat egy hét múlva eltávolítjuk, addig a sebet naponta lágylézerrel kezeljük a gyorsabb és biztosabb gyógyulás érdekében.

3. A gyógyulási időszak. Az alsó állkapocsnál átlag 3, a felső állcsontnál - mivel az puhább szerkezetű - 6 hónapot várunk, amíg az implantátum „összenő" a csonttal, vagyis integrálódik. A páciens erre az időre sem marad fog nélkül, mert vagy ideiglenes pótlást kap, vagy a régi kivehető pótlását viselheti, hiszen az implantátum az íny alatt gyógyul.

4. Az implantátum felépítése. A gyógyulási időszak letelte után

röntgenvizsgálattal ellenőrizzük az implantátum beépülését, majd egy kis beavatkozással felkeressük azt az íny alatt és belecsavarjuk a műcsonkot, ami már belóg a szájüregbe, mint egy fog koronája, az tartja majd a fogpótlást. Néhány nap múlva (ilyenkor a kis ínyseb gyógyulására várunk) elkezdhető a végleges fogpótlás elkészítése.

Az implantátum felépítése a már szervült csavaros részre.

5. A végleges fogpótlás elkészítése. Ilyenkor ha van saját foga a betegnek, azokat is elkészítjük majd, a megszokott módon lenyomatot veszünk, ami alapján a fogtechnikai laboratórium elkészíti a tervezett fogpótlást. Az implantáció sikeressége (ezen a hosszú távú funkcióképességet értjük) a mai statisztikák szerint 90-95 százalékos.

fogászat, implantáció, beültetés, fogpótlás

2007-11-11 01:34:28

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop