Hirdetés

A beülteséses fogpótlás (3.) - A fogászati implantáció

A fogászati implantáció egy olyan eljárás, amelynek során az élet során elvesztett fog (vagy fogak) helyére speciális szövetbarát anyagból készült műgyökeret „ültetünk" az állcsontba azzal a céllal, hogy arra fogpótlást lehessen készíteni. Az implantátum anyaga általában titán.

fogászat, implantáció, beültetés, fogpótlás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Csák, Cs.

Milyen esetekben alkalmazzuk, vagy javasoljuk ezt az eljárást?

Lényegében négy csoportra oszthatjuk:

1. Egyetlen fog pótlása

Ezzel az eljárással anélkül tudjuk egy fog hiányát pótolni, hogy a szomszédos ép fogakat le kellene csiszolni. Például meglehetősen gyakori a metszőfogak elvesztése fiatalkorban sport vagy közlekedési baleset során. Itt tudnunk kell azt, hogy gyermekeknél az implantáció csak a maradó szemfogak előbújása után lehetséges. (Ez 14-15 éves kort jelent.) Tizenöt éves kor előtt ilyen esetben mindenképpen a kiesett vagy kimozdult fog visszaültetését kell megpróbálni. A visszaültetés 12 órán belül elvégezhető. Itt a sikeresség alapfeltétele, hogy a fog ne száradjon ki és törölgetni, tisztogatni sem szabad! Vagy egy pohár tejben, de legjobb ha a sérült a saját szájában, például a nyelv alatt tartja a fogat az ellátásig. Persze ha a fog gyökere sérült, pl. törött, kevés esélyünk maradt.

Tizenöt éves kor után a visszaültetés a tapasztalatok szerint kevésbé sikeres, ilyenkor a visszaültetett fog gyökere gyakran felszívódik, ezért itt már inkább az implantációt javasoljuk. De ezzel a módszerrel kisőrlőt és nagyőrlő fogakat is lehet pótolni.

2. Szükségtelenné válhat a kivehető pótlás, a protézis

Ebbe a csoportba azok az esetek tartoznak, amikor a jelentkező páciensnek vannak saját fogai, de a teljes rögzített pótláshoz kevés. Vegyük például azt a gyakori esetet, amikor egyik oldalon alul vagy felül a szemfog az utolsó a sorban. Ez az eset régebben csak kivehető pótlással volt megoldható. Implantációval kétféle megoldás is létezik:

- Két csavarimplantátum behelyezésével (pl. a 4., illetve a 6. fog helyére), ha az elülső fogak épek, csiszolás nélkül készíthető csak az implantátumokra rögzített hídpótlás.

- Ha a saját fogakat is le kell csiszolni, például többszörös foghiány miatt, akkor a saját fogakra plusz az implantátumokra egyben készíthető el a hídpótlás.

Kivehető protézis

kivehető teljes alsó protézis két csavarimplantátummal

3. Kivehető teljes fogsorok stabilizálása

Ez az egyik leghálásabb területe az implantológiának. A kivehető teljes fogsorok nagyon sok idős (és sajnos kevésbé idős) ember életét keserítik meg. A fogak elvesztése után a megmaradt állcsontgerinc évről évre fogyatkozik, sorvad. Ennek mértéke egyénileg különböző, de mindenkinél fennálló folyamat. Már egy fog elvesztése esetén is észlelhető, hogy a foghiány helyén a csont évről évre vékonyabb, a magassága is csökken. (Ezért lenne fontos az implantációt a foghúzás utáni 1-2 éven belül elvégezni, amíg van elég csont.)

A kivehető fogpótlás a sorvadási folyamatot csak fokozza. Ezért van, hogy a teljes kivehető fogsor az elején még csak-csak megszokható, valami tartása is van, de ahogy múlnak az évek, sorvad a csont, az újabb fogsorok már sokkal rosszabbul tartanak, mint annak idején az első. Ez legsúlyosabban az alsó állcsonton jelentkezik, és itt még a protézisragasztók sem igazán jó hatásfokúak. Emiatt sok beteg megy orvostól orvosig, otthon pedig kisebb „protézisgyűjteménnyel" rendelkezik.

Az implantáció segítségével erre a problémára is találunk megoldást. Az alsó frontfogak területén még ilyen lesorvadt, vékony állkapocs esetén is többnyire található implantációra alkalmas csontmennyiség.

A legegyszerűbb esetben a két szemfog helyére behelyezett két csavar - implantátum „gömbretenciós" fejjel (hasonlóan, mint a patentzár) - képes rögzíteni, beszéd és étkezés közben egy helyben tartani a műfogsort. A protézis ezután is kivehető, de csak a tisztítás idejére szükséges.

A felső állcsonton a teljes protézisrögzítés minimum 3 implantátummal, másfajta, ún. „stéges" megoldással lehetséges. Az alsó állcsonton is szóba jöhet még a stéges megoldás. Ilyenkor az implantátumok vízszintesen fekvő rudacskákkal vannak összekötve, a protézisbe pedig ezekre a rudacskákra rápattanó műanyag betéteket építünk.

A harmadik lehetőség a mágneses rögzítés. Ebben az esetben az implantátumokra mágneses fejek kerülnek, a protézisbe pedig kis rozsdamentes fémkorong, ami által a mágnes rögzíti a protézist.

4. Rögzített hídpótlás teljesen fogatlan szájban

Ez az implantológia egyik legnehezebb, de talán leglátványosabb területe. Az alsó állcsonton 5-6, a felső állcsonton - mivel az puhább szerkezetű - 6-7 implantátum behelyezésével fix, rögzített hídpótlás, ún. körhíd készíthető.

Természetesen az implantációnak is vannak korlátai, ezek közül a legfontosabb, amit mi „csontkínálatnak" nevezünk. Vannak olyan szituációk, főleg nagyon régen eltávolított fogak esetében, ahol az implantáció egyáltalán nem jöhet szóba a kevés vagy túl puha szerkezetű csont miatt, vagy csak valamilyen kiegészítő beavatkozással tehető alkalmassá műtétre. Ilyen beavatkozások a csontpótlás, az alsó állcsonton az állkapocsideg-áthelyezés, a felső állcsonton pedig az arcüreg közelsége miatt a „szinuszliftműtét", ami az arcüreg alapjának megemelését jelenti. Tehát az implantológia bőséges eszköztárral rendelkezik, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezek a kiegészítő beavatkozások bizonyos mértékben növelik a kockázatot, és a gyógyulási-várakozási idő is hosszabb ilyen esetben.

fogászat, implantáció, beültetés, fogpótlás

2007-11-11 01:32:20

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop