Hirdetés

A natúr joghurt megszünteti a kellemetlen szájszagot

A cukor nélküli, natúr joghurt fogyasztása meggátolja a fogak romlását, felveszi a harcot a fogíny-betegségekkel, és megszünteti a kellemetlen szájszagot is, állítják japán kutatók. A hatás a joghurtban található baktériumoknak, elsősorban a Lactobacillus bulgaricusnak és a Streptococcus thermophilusnak köszönhető.

joghurt, szájszag |

InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.

Négy emberből egynek rendszeresen szájszaga van, míg húszból tizenkilenc élete során fogínybetegségben szenved.

A vizsgálatban 24 önkéntes vett részt, akiket szigorú utasításokkal láttak el a szájhigiénével, az étrendjükkel és a gyógyszerfogyasztásukkal kapcsolatban. Két héten át nem volt szabad sem joghurtot, sem egyéb tejterméket fogyasztaniuk, majd a nyálból és a nyelvlepedékből mintát véve a kutatók megmérték a baktériumszintet, valamint a szagot okozó vegyületek, így a kénhidrogén szintjét is.

Ezek után a résztvevők napi 90 gramm joghurtot fogyasztottak hat héten át. A tanulmány végén a kutatók ismét mintát vettek, és megállapították, hogy a résztvevők 80 százalékánál csökkent a kellemetlen szájszagért nagymértékben felelős kénhidrogén szintje. Hasonlóan csökkent a plakkok mennyisége és az ínygyulladás mértéke is.

Dr. Nigel Carter, a brit Alapítvány a Fogak Egészségéért igazgatója így nyilatkozott a kísérletről: – Alapítványunk már régóta igyekszik felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a cukormentes joghurt egészséges, jó hallani tehát, hogy olyan, a szájhigiénével kapcsolatos előnyei is vannak, amelyekről eddig nem tudtunk.

– A fogak romlásának legfőbb oka az édességek fogyasztása. Bár ez a kutatás még csak kezdeti stádiumban van, az kétségtelen, hogy a cukormentes joghurt sokkal egészségesebb választás, mint az édességek vagy a csokoládé, mindenkit bíztatunk, vegye fel az étrendjébe. A rossz lehelet ellen azonban elsősorban a megfelelő fogápolással lehet felvenni a harcot, napi kétszer mossunk fogat fluorid-tartalmú fogkrémmel, fogyasszunk minél kevesebb édességet, tisztítsuk ki a fogközöket naponta, és rendszeresen járjunk fogorvosi ellenőrzésre – teszi hozzá a szakember.

BBC News
joghurt, szájszag

2005-05-18 13:48:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop