Hirdetés

Megelőzhetőek-e a szájüregi és garatdaganatok?

Szomorú aktualitás kapcsán merült fel a kérdés ismételten a témával foglalkozó szakemberekben. Európai statisztikákban a betegcsoportban élenjárunk: hazánkban regisztrálják évente a legtöbb új megbetegedést. A gyõri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban működő, a fej-nyak daganataival foglalkozó onkológiai szakembercsoport évente 180-200 új beteget vizsgál és tesz javaslatot az optimális onkológiai kezelésre. Az elmúlt év statisztikáit vizsgálva döbbenetes adat mutatkozik.

szájöregi daganat, megelőzés |

Gyógy-ír   Kisalföld | Zemplén, B.

2000-ben megyénkben a daganatok 50%-a száj-, garatűri tumor volt, az előző évek 25-30%-os adatához viszonyítva.

Mi az oka vajon a daganat-fajták aránya ilyen mértékű eltolódásának?

A rosszindulatú daganatos elfajulás valódi okát nem ismerjük, de a hajlamosító tényezőket igen. A következő faktorok megléte esetén igazoltan jelentősen növekszik a száj-, garatűri daganatok esélye: dohányzás, alkoholfogyasztás, elhanyagolt szájhigiéné, elhanyagolt fogazat, a szájnyálkahártyát érő krónikus kémiai vagy fizikai ingerek.

Dr. Végh Klára felügyelő városi szakfőorvossal is konzultálunk, mivel a Népjóléti Minisztérium 6/1992. (III. 31.) rendelete a másodlagos megelőzést, a szűrést a háziorvosok illetékességi körébe helyezte. A főorvosnő véleménye szerint komplex feladatkörről van szó, mely során az egészségügyi felvilágosításnak, az önvizsgálatnak, a háziorvosok szűrőtevékenységének és a szakorvosi vizsgálatnak egyaránt növelni kell a gyakoriságát.

Az egészségügyi felvilágosításnak ki kell terjednie már fiatalkorban a dohányzás és alkoholfogyasztás káros hatásainak ismertetésére. A száj-, garatűri daganatok önvizsgálata is segítség, hiszen tükörben bárki ennek a területnek jelentős részét meg tudja saját magán vizsgálni és kóros eltérés esetén orvoshoz fordulhat. A háziorvosok szintén könnyen vizsgálhatják a száj-, garatűrt, mivel ehhez nincsen szükség költséges műszerekre. A fogorvosi gyakorlat során adott a lehetőség a terület átvizsgálására jó megvilágítás, kellő szakértelem mellett.Mi lehet az oka, hogy ezek a daganatok mégis gyakran késői stádiumban kerülnek az onkológiai szakértői csoport elé?

Feltételezésünk szerint ez a betegcsoport kikerüli a fent felsorolt szűrővizsgálati lehetőségeket, nem veszi igénybe a rendszeresen ajánlott fogorvosi vizsgálatokat, valamint háziorvosukhoz sem fordulnak. Mindezek eredményezik az elhanyagolást, hiszen a száj-, garatűri nyálkahártya elváltozásait optimális esetben rákmegelőző állapot formájában ideális felismerni, hiszen ennek gyógyításával a rák kialakulása biztosan megelőzhető.

szájöregi daganat, megelőzés

2007-11-11 01:42:18

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop