Hirdetés

Hogyan vigyázzunk gyermekeink fogaira?!

A csecsemő legegészségesebb táplálása a szoptatás. A szopáskor a csecsemőnek meg kell dolgoznia a táplálékért, így fejlődnek ki a rágóizmok. Szopáskor a szájüreg és a melléküregeik közötti nyomásviszonyok kedvező hatást fejtenek ki az arc, illetve a fogív normális fejlődéséhez.

gyermekfogászat, szoptatás, fogak |

InforMed Hírek15   InforMed | Halmai, K.


Ha a kismama nem tudja szoptatni a csecsemőjét, a lefejt anyatejet egy szűkebb nyílású cumiban adja a gyermekének

A szopás hiánya különböző eltéréseket okozhat: gótikus szájpadot, beszűkült fogívet, torlódott fogazatot, harapási eltolódást, fejletlen arc-mimikai izomzatot, elégtelen rágási képességet, illetve később beszédhibát.

Négy-hat hónapos kortól megjelennek az első fogacskák, és rágást is igénylő táplálékot kell adni. Kanállal etessünk, pohárból itassunk. Cukrot ne tegyünk a gyári tápszerkészítményekhez. A gyümölcslevet, gyümölcspépet ne adjuk lisztes étellel (keksz, piskóta)!

A főzeléket ne cukrozzuk! Itt a kedvező alkalom a csecsemő ízlésének befolyásolására. Hét-nyolc hónapos csecsemő kezébe (felügyelet mellett) már adhatunk kenyérhéjat, almát. A főzeléket már ne turmixoljuk, csak villával nyomjuk szét, a húst pedig vágjuk apró darabokra.

Amikor a tej-rágófogak is megjelennek (kb.1-1 és fél év) egyre keményebb, darabosabb étellel kínáljuk a gyermekeket. Minél kevesebb édességet! Gyermekeink a kívánt cukormennyiség 2-3 szorosát fogyasztják. Ez az egész szervezet fejlődését tekintve is hátrányos.

Az üdítőitalok, szörpök nagy rejtett cukorbevitelt, "luxus kalóriát" jelentenek, elveszik az étvágyat, a szomjat mégsem oltják. Kipróbálásra javasoljuk a szülőknek az úgynevezett "heti édességnapot". Ennek lényege, hogy hetente egyszer (pl. szombat) a főétkezések után adjunk bőven édességet a gyereknek. Utána alapos fogmosás!!

Az ilyen napokon a gyermek megtelik édességgel, és utána nem kívánja. A hét többi napján ne adjunk és otthon sem tartsunk semmilyen édességet


gyermekfogászat, szoptatás, fogak

2018-11-22 19:23:49

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop