Hirdetés

Gondolatok a rágógumiról

Elterjedt szokás, hogy nagyon sokan, főleg a fiatalok rendszeresen fogyasztanak rágógumit. Joggal merülhet fel a kérdés, vajon káros-e a rágózás a fogazatra vagy egy teljesen ártalmatlan táplálkozási szokásról van-e szó?

rágógumi, cukormentes, rágó, fogápolás, rágózás, illemtana |

Gyógy-ír   Kisalföld | Kiss-Mihály, K.

A sok-sok édesség közül, melyet fogyasztunk, nyugodt szívvel jelenthetjük ki, hogy a rágó az, amely közülük a legkevésbé károsítja a fogakat. A hagyományos gömb alakú és cukros rágók tartalmaznak ugyan répacukrot, mely a szuvasodás kialakulásáért felelős, ennek mennyisége azonban viszonylag csekély. Másrészt rágózás során megnövekszik a termelődött nyál mennyisége, ezáltal szinte "felhígul" a szájüregi cukros koncentráció.

A cukormentes rágóknál (például Orbit, Trident) fogszuvasodástól nem kell tartanunk. A televízióban látott, ezzel kapcsolatos reklámokat viszont kritika illeti. Az igaz ugyan, hogy az étkezés után elfogyasztott cukormentes rágók csökkentik a száj pH-értékét. Az viszont már nem, hogy ilyenkor a szájápolást elintézhetjük egyetlen rágógumi elfogyasztásával. Étkezés után a lepedékréteg és az abban lévő baktériumtömeg a fogak felszínén marad és ezt egyetlen rágógumi sem képes eltüntetni!

Hangsúlyozzuk: rágófogyasztás nem helyettesítheti a fogmosást, csak úgynevezett "tűzoltó" megoldásként jöhet szóba, ha nincs időnk fogmosásra. Nagyon jó szolgálatot tesznek a rágók akkor is, ha gyorsan kell a kellemetlen szájszagot közömbösíteni, pár percre kisegíthetnek a bajból! Egyetlen igazán károsító mellékhatását ismerjük a rágónak: órákon keresztül zajló, folyamatos rágcsálás következtében a rágóízület elfárad és szájnyitáskor az állkapocs megfájdulhat. Ennek hosszabb idő után jelentkezhetnek olyan következményei, melyek gyógyítása szakorvosi feladat. Tudni kell azt is, hogy rágógumitól egy fogtömés nem eshet ki. Ilyenkor ajánlatos minél előbb felkeresni a fogászati rendelést, mert az említett fogat újra rendbe kell hozatni!

Végül, mint minden más étkezésnek, a rágófogyasztásnak is van egy bizonyos "illemtana". A rágó nem arra való, hogy léggömböt fújjunk belőle és használat után az asztallap alá vagy a mozi-szék karfájára ragasszuk. Azt szeretnénk inkább, ha sokak számára édességpótló, leheletjavító és komfortérzést biztosító táplálékká válna.

rágógumi, cukormentes, rágó, fogápolás, rágózás, illemtana

2002-07-18 12:40:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop