Hirdetés

Fogápolás, szájhigiénia

A szájüregi betegségek - fogszuvasodás, fogágybetegségek, a fogazat alaki-számbeli rendellenességei, daganatok, nyálkahártya kóros elváltozásai - hazánkban rendkívül elterjedtek, szinte népbetegségnek tekinthetők. Az emberek nagy része a fogazat és a száj elváltozásait nem tekinti betegségnek, pedig ezek is az egészséges test részei, hiányuk vagy kóros folyamataik a szervezet egyensúlyát veszélyeztetik.

Fogápolás, szájhigiénia |

Gyógy-ír   Kisalföld | Rúcz, H.

A szájüreg, fogak egészségét viszonylag könnyű megőrizni, csak egy kevés idő, törődés szükséges. A kóros folyamatokat viszont nehéz és fájdalmas visszafordítani, legtöbbször orvosi beavatkozás is szükséges. Hogy ezt elkerüljük, meg kell tanulni a szájápolást, testi-lelki szükségletünkké kell hogy váljon az ép száj.

A legtöbb problémát a fogszuvasodás és a fogágygyulladás okozza. Az előbbi a fogak keményszövetét támadja meg, az utóbbi a fogazat közvetlen környezetét, a rögzítésért felelős struktúrát károsítja. A fogszuvasodásért a szájban lévő baktériumok a felelősek, melyek a lepedékben lévő cukrot savvá alakítva bontják meg a zománcot és okozzák a "lyukat", majd ennek a súlyosabb következményeit. A fogágybetegségek többségénél is a lepedékben és a fogkőben jelen lévő kórokozók károsítják az ínyt, a csontot. Ennél a kórfolyamatnál azonban még több tényező is szerepel - mechanikus irritáció, túlterhelés, rendszerbetegségek, allergia, hormonális okok stb. Mindkét betegség kialakulásában lényeges szerepet játszik a fogak elhelyezkedése a fogíven belül, amely fogszabályozással oldható meg.

A szájüregi daganatok és a szájnyálkahártya-betegségek nagy hányadát is olyan kórokozók, irratíz tényezők, életmódból adódó hatások okozzák, amik kiküszöbölhetők. Mindezekből látszik, hogy megfelelő szájápolással saját magunk megelőzhetjük fogazatunk károsodását. Otthon a lepedéket, ételmaradványokat el tudjuk távolítani saját magunk, étkezési szokásainkon tudunk változtatni, káros szokásainkat el tudjuk hagyni.

Fogmosásnál a fogkefével mechanikusan, a fogkrémmel a benne lévő vegyi anyagokkal távolítjuk el a lepedéket. A paszták anyaga még tartalmaz valamilyen fluoridvegyületet, mely a zománcba épülve ellenállóbbá teszi azt. Ezenkívül lehetnek bennük az ínyt edző és a kórokozókat ritkító gyógyszerek és dezodorálószerek. A tisztítás fontos eszköze a fogselyem.

A fogkefe lehet hagyományos vagy elektromos. Az utóbbiak nagyon jók, de kis odafigyeléssel a nem gépi kefékkel is ugyanazt az eredményt érjük el. A fogkefe feje ne legyen hosszú, felnőtteknek is elegendő körülbelül 35 mm-es. A műanyag sörték inkább lágyak vagy normál keménységűek. A fogkrémek többsége tartalmazza azokat az anyagokat, amelyekre a fognak szüksége van. Választásukban inkább az ízük és a pénztárcánk kap szerepet. Lehetőleg két fogkefénk legyen egyszerre, és ha már kezd torzulni a sörterész, dobjuk ki. A krémeket is változtathatjuk.

Legfontosabb a fogmosás módja, és ideje. Étkezés után azonnal mossunk fogat. Ebből következik, hogy a táplálékfelvétel a főétkezésekre korlátozódjon! Az esti fogmosást sohase mulasszuk el. Legalább 4-5 percig tartson, ennyi idő szükséges ahhoz, hogy minden fogunk valamennyi felszínét letisztítsuk. Eleinte órával ellenőrizzük az időt.

Hogyan mossunk fogat?

Lényeges tudni, hogy a fog koronájának öt felszíne van a szájüregben: nyelv, illetve a szájpadlás felőli rágófelszín, pofa- vagy külső felszín, és két szomszédos fogak felőli oldal. Ezeket mind külön-külön meg kell tisztítani.

A hatékony fogmosás szabályai
  • A fogkefélést az alsó metszőfogak nyelv felőli oldalán kezdjük. Ugyanis ide rakódik le a legtöbb lepedék és fogkő, ezért erre a helyre célszerű töményen felvinni a fogkrémet. Az alsó őrlőfogak nyelv felőli oldalát is alaposan mossuk meg. Sokan hányingerre hivatkozva elmulasztják ezt.
  • A rágófelszínt és a külső oldalakat legtöbben jól, sőt, néhányan túlságosan erősen is mossák. Ilyenkor az íny visszahúzódik és a fognyak elvásik, érzékeny lesz. Ez is hiba. Válasszunk lágyabb, rövidebb fogkefét és forduljunk tanácsért a fogorvoshoz.
  • A fogcsoportokat kétféle kefemozgatással tisztíthatjuk. Először apró körkörös mozdulatokkal kitakarítjuk a felszíneket, a fog és a foghús határától sem megfeledkezve. Ezután a fogközöket tisztítjuk seprűszerű mozgással.

Ha alaposan végezzük el ezeket a műveleteket, valóban szükséges a 4-5 perc. Az eredmény pedig sima, csillogó fogak, jó illat és kellemes közérzet. A fogápolást kiegészíthetjük a fogselyem használatával. Ennek a segítségével a nehezen elérhető fogközöket tudjuk kipucolni. Használatakor vigyázzunk a foghúsra, ne vágjuk el azt. Ha kirojtolódik vagy elszakad, valószínűleg fogkő vagy szuvasság található a fogfelszínen. Ekkor menjünk fogorvoshoz.

Ne feledkezzünk meg félévente ellenőriztetni szájunk állapotát szakemberrel, mert ezzel elejét vehetjük a nagyobb problémáknak.

Fogápolás, szájhigiénia

2007-11-11 01:41:12

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop