Hirdetés

Az egészséges száj - útban 2000 felé

A fenti címmel rendezett konferenciát a megelőzés témájában a Magyar Fogorvosok Egyesülete és a Fővárosi Gyermekfogászati Prevenciós Szolgálat.

fogászat, szuvasodás, táplálék, fogmosás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Piskóty, G.

Sok új információt, ötletet hozhattunk haza magunkkal, s nemcsak a kongresszuson kapott táskában. Lássunk ezekből néhányat.

A fogászati megbetegedések megelőzésében lemaradásunk egy-két évtizedes, ugyanakkor a világ sok fejlett országában tizedére tudták csökkenteni a fogszuvasodást. Az elért eredményeket az egész társadalom szemléletének megváltoztatásával érték el: a helyes táplálkozás, jó fogápolás, a fluoridok használata, annak tudatosítása, hogy az egészséges száj és fogazat az általános egészség része.

Táplálkozás - megelőzés a születéstől

Nem szükséges speciális diéta, a korszerű táplálkozás fogaink egészségét is védi. A megelőzés már a születéskor kezdődjön. A legalább 6 hónapos korig tartó szoptatás, majd a rágás a szabályos fogazat kialakulásához is szükséges, ami a fogszuvasodás és íngyulladás elkerülésének egyik fontos tényezője. Ne teáztassuk a babát, a különböző szörpök is kerülendők - ezek a rossz szokások még nagyon elterjedtek. A későbbiekre szóló táplálkozási tanácsok: fehérjékben, ásványi sókban, vitaminokban gazdag legyen táplálékunk. Sok gyümölcs, főzelék, tej és tejtermék fogyasztása javasolt. Továbbra is nagyon fontos a jó rágás, az étkezéseket célszerű gyümölccsel, sajttal befejezni. (Ezek ugyanakkor nem pótolják a fogmosást!) Minél kevesebb édesség és minél ritkábban! Elhangzott a következő javaslat: célszerű lenne az iskolai büfék áruválasztékát egészséges irányba befolyásolni.

Nagyon károsak a főétkezések közötti nassolások, ezek újabb és újabb savas támadást jelentenek a fogakra. Külön előadás foglalkozott azzal a veszéllyel, amikor a felnőtt szájából kerülnek be szuvasodást okozó baktériumok a gyermek szájába (kanállal, cumival). Ebben az értelemben a fogszuvasodás fertőző betegség! A megelőzésben szerepet kapnak a cukorpótlók, a mesterséges édességek és a cukormentes rágógumik, amelyek már nálunk is hozzáférhetőek, de a fogbarát édességek választéka bővülni fog.

A helyes fogmosás

Ezt meg kell tanulni! Nem is egyszerű dolog, mert gyakorlatot, kézügyességet, időt igényel. Szakemberek feladata, hogy megtanítsák egyénileg, hogy minél többen válhassanak "a fogkefe Paganinijévé". Már az első tejfogacska kibújását megünnepelhetjük egy babának való fogkefe vásárlásával. Természetesen fogkrémet majd csak akkor tegyünk a fogkefére (körülbelül 3 éves kortól), ha a kicsi azt már ki is tudja köpni. A fogmosás terjedjen ki minden fogfelszínre és időtartama 3-4 perc legyen, mert ennyi idő kell a lepedék eltávolítására. Sűrű, lágy szőrű fogkefe javasolt, amit 2-3 havonta kell cserélni. A fogkrémből elég borsónyit, "körömnyit" tenni a fogkefére.

Napi egy alapos fogmosás többet ér, mint több felületesen végzett. A gazdag fogkrémválasztékban nehéz eligazodni, hogy melyik fogkrémet válasszuk. Erre is kapunk dr. Bánóczy Jolán professzor asszonytól jól hasznosítható tanácsot: "Az a legjobb fogkrém, amelyet a páciens szeret és rendszeresen használ." Ezenkívül fogorvosunktól kaphatunk személyre szóló, célzott tanácsot; jók a hazai fogkrémek is, csak kevesebb pénz jut a reklámozásukra. A fogápolásban a szülői példamutatás mindennél hatásosabb, s arra is vannak adatok, hogy a kiegyensúlyozott családi életet élő gyermekeknél lényegesen jobb szájápolási szokásokat tapasztaltak. (Folytatás a jövő héten.)

fogászat, szuvasodás, táplálék, fogmosás

2002-07-18 13:51:10

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop