Hirdetés

Egy pohár tej a fogak védelmében

A chicagói egyetem kutatóinak vizsgálata szerint csökkenthető a fogakon a plakk-képződés, ha valaki reggeli után megiszik egy pohár tejet.

fog, plakk, fogkő, tej |

InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.


A kutatók 20 felnőttet vontak be a vizsgálatba. A résztvevők cukros gabonapelyhet fogyasztottak reggelire, majd utána tejet, gyümölcslét, vizet vagy semmit nem kaptak inni.

Kiderült, hogy egy kis pohár tej megivása a cukros reggeli után mintegy felére csökkentette a savas plakkok képződését a fogakon, a tej ugyanis semlegesíti a szájüreg savasságát, és segít visszaépíteni az ásványi anyagokat a fogakba.

A kutatók a brit fogorvosszövetség folyóiratában, a Journal of the American Dental Association-ban tették közzé eredményeiket, azzal a megjegyzéssel, hogy jó lenne, ha a fogorvosok tudatosítanák betegeikben, hogy nem mindegy, milyen sorrendben fogyasztanak cukros és nem cukros ételeket.

Dr. Nigel Carter, a brit fog-egészségügyi alapítvány igazgatója felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában az édes reggeli nem okoz jelentős károsodást a fogaknak, a gond az egész napos nassolással van. Javaslata szerint a fogak egészségének megőrzése érdekében a napi háromszori étkezés javasolt, ne fogyasszunk nap közben mindenféle édességet.

netdoctor

fog, plakk, fogkő, tej

2013-07-08 18:32:16

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop