Hirdetés

Az egészség a szájüregben kezdődik

Vigyázzon a fogaira és az ínyére, ez nem csak a mosolyát segít megőrizni. A jó szájhigéné kedvezően befolyásolja az egészségünk alakulását is, csökkenti egy sor súlyos betegség kockázatát, és talán az időskori memóriaromlást is megelőzi.

száj, betegség, szájüreg, higiéné |

InforMed Hírek29   InforMed | Seprődi, B.

Kép: Pixabay
Sohasem túl korai, hogy gyermekét az egészséges száj- és fogínyápolásra megtanítsa. A gyermekkorban megtanult szokások pedig felnőttkorban megtérülnek. Ha pedig szívesen búcsút mondana a rendszeres fogmosásnak, fogselymezésnek, és a fogorvosnak is, gondoljon arra, hogy példát mutat gyermekének.

Önbecsülés és önbizalom

A szuvas fogak és a fogínybetegség sokszor nem csak a taszító mosollyal és a kellemetlen szájszaggal járnak együtt, de tönkretehetik a magabiztosságunkat, az önmagunkról alkotott képet és az önbizalmunkat is. Egészséges szájjal az életminőségünk is jobb: kényelmesen ehetünk, jobban alszunk, és nem zavarja a koncentrálást egy sajgó fog.

Szívbetegségek

A fogínybetegségből adódó elhúzódó gyulladás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. A szívbetegség, az érelzáródás és az agyérbetegség veszélye is emelkedhet.

Egyelőre még sikerült tudományosan bebizonyítani az ok-okozati összefüggést, de a kapcsolatot már több vizsgálat is kimutatta. Úgy tűnik, hogy az egészséges száj az általános egészséget is kedvezően befolyásolja.

Memória

A fogínygyulladásban szenvedő felnőttek rosszabbul teljesítettek a memóriát és más kognitív képességeket felmérő vizsgálatok során. Két képességet lehet kiemelni, ami különösen nagy eltérést mutatott fogínygyulladásos résztvevőknél: a szófelidézés és a kivonás. Mindkét funkcióra nagy szükségünk van a mindennapi életben.

Fertőzések

A rossz szájhigéné a test más részeiben is fertőzés kialakulásához vezethet. Egy vizsgálatban a fogínybetegség növelte például a tüdőgyulladás kialakulását idős páciensekben. A szájban élő kórokozók lejuthatnak a tüdőbe, ott fertőzést hozhatnak létre, és ronthatják a tüdő állapotát.

Egy másik kutatás a fogínybetegség és a rheumás ízületi gyulladások között talált kapcsolatot. A fogíny és az ízületek kötőszöveti állományában létrejövő pusztulás ugyanazokon a folyamatokon alapul ebben a két betegségben. Naponta két fogmosás és egyszeri fogselyem-használat már segít megelőzni a betegséget, de érdemes antibakteriális fogkrémet használni, hogy megelőzzük a fogínygyulladást.

Vércukorszint

A nehezen beállítható cukorbeteg egyéneknél gyakran alakul ki fogínybetegség. Cukorbetegeknél a szervezet nehezebben küzdi le a fertőzéseket, így egy egyszerű infekció is súlyos betegség kialakulásához vezethet. A szájbetegség pedig tovább nehezíti a vércukorszint beállítását.

Terhesség

A várandósság alatt nagyobb eséllyel alakul ki ínygyulladás. Egyes kutatások szerint azonban kapcsolat van a fogínybetegség és a koraszülés között is. Bár nem sikerült minden alkalommal egyértelmű kapcsolatot kimutatni, de a legjobb választás akkor is az egészséges száj. Már a terhesség vállalása előtt érdemes felkeresni fogorvosát.
száj, betegség, szájüreg, higiéné

2023-10-09 18:36:54

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop