Hirdetés

Rákszűrés laborteszt

Újabb nagy előrelépés a rákkutatásban: olyan új módszert dolgoztak ki, mellyel a vérből kimutathatók a leggyakoribb ráktípusok. Az amerikai Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem tudósainak kutatási eredménye a Science című tudományos folyóiratban jelent meg.

rákkutatás, CancerSEEK, ráktípus, laborteszt |

InforMed Hírek14   InforMed | MTI


A daganatok mutáns gének és az irányításukkal előállított fehérjék apró jeleit bocsátják a vérbe. A CancerSEEK nevű eljárás 16 olyan génmutáció és nyolc fehérje után kutat, amelyek rendszeresen megjelennek rák esetén.

Az vizsgálatot 1005 petefészek-, máj-, gyomor-, hasnyálmirigy-, nyelőcső, bél-, tüdő- vagy emlőrákos beteg részvételével végezték olyan stádiumban, amikor a daganat még nem terjedt át más szervekre. A vizsgálat a páciensek 70 százalékánál kimutatta a rákot.

A nyolc vizsgált ráktípus közül ötnek nincs korai szűrése. A hasnyálmirigyráknak olyan kevés korai tünete van, és annyira későn fedezik fel, hogy öt beteg közül négy még a diagnózis évében belehal. Döntő változást hozhat, ha a daganatot, akkor diagnosztizálják, amikor még műtétileg eltávolítható.

A CancerSEEK-et most olyan résztvevőkkel tesztelik, akiknél nem diagnosztizáltak rákot, a tudósok szerint ez lesz az eljárás hasznosságának "valódi próbája".

A kutatók olyan vérvizsgálatot szeretnének, amit évente egyszer kellene elvégezni. A teszt kiegészítheti a jelenleg használatos módszereket, a mammográfiát vagy a kolonoszkópiát.

A Science című tudományos lap friss számában közölt tanulmány módszere azért számít újnak, mert egyszerre kutat a génmutációk és az általuk létrehozott fehérjék után.

rákkutatás, CancerSEEK, ráktípus, laborteszt

2018-01-21 19:12:50

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop