Hirdetés

Megnyugodhatnak a kis emberek?

Összefügghet a testmagasság és a rák kockázata - erősítette meg a korábbi elméletet egy svéd kutatás, mely ötmillió svéd ember adatait elemezte, egy 50 éves időszakban.

rák, testmagasság |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A tudósok megállapítása szerint a magasabb embereknél nagyobb az emlőrák és a melanoma kockázata, a testmagasság minden 10 centiméterével 18 százalékkal emelkedik a rák kockázata a nőknél, 11 százalékkal a férfiaknál.

Magas nőknél 20 százalékkal bizonyult nagyobbnak az emlőrák kockázata, magas nőknél és férfiaknál 30 százalékkal nőtt a melanoma kockázata - számoltak be róla a stockholmi Karolinska Intézet tudósai, akik az Európai Gyermekgyógyászati Endokrinológiai Társaság konferenciáján mutatták be kutatásuk eredményeit.

A kutatók úgy vélik, hogy a gyermekkori növekedéssel kapcsolatos kockázati tényezőkre utalhat. A kutatók szerint a magasabb embereknél több növekedési faktor van jelen, ezek szerepet játszanak a daganat növekedésében. Testük több sejtből áll, ez is növeli annak az esélyét, hogy valamelyikük rákossá váljon.

Sarah Williams, a brit Rákkutató Intézet munkatársa elmondta a BBC-nek, hogy a svéd tanulmány nem vett figyelembe egyéb kockázati tényezőket, többek között a dohányzást, és nem szerepelt benne, hogy a nők jártak-e mellrákszűrésre.

Hozzátette: mindegy, ki milyen magas, sokféle módja van annak, hogy csökkentse a daganat kockázatát, ilyen a füstmentesség, az alkoholfogyasztás mérséklése, a testmozgás, az egészséges testsúly elérése és megőrzése, illetve a biztonságos napozás.

rák, testmagasság

2015-10-05 12:58:31

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop