A rák tünetei - nők figyelmébe!

A nők általában egészségtudatosabbak, mint a férfiak, ám ez a fiatalabbakra sajnos nem vonatkozik. Ők ugyanis hajlamosak nem tudomást venni a rák néhány tünetéről, mondván, hogy az csak az idősebbek betegsége. Ez általában igaz, de sok fiatalt is utolérhet ez a kór.

rák, tünet, nők, rák, tünet, nÅ‘k | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Van aztán olyan nő is, aki szándékosan nem vesz tudomást tüneteiről, akár struccpolitikából, akár azért, mert úgy véli, hogy a rák úgysem gyógyítható.

Nem szabad túlreagálni a tüneteket, viszont nem árt, ha komolyan veszünk néhány szokatlan jelenséget. Az alábbiakban közzétesszük a rák lehetséges tüneteit, amelyet a nők gyakran nem vesznek tudomásul, azzal a megjegyzéssel, hogy a panaszokkal forduljunk szakorvoshoz.

1. Megmagyarázhatatlan fogyás

Sok nő örül, ha sikerül leadnia pár kilót, de az a fogyás, amire nincs magyarázat, aggodalomra adhat okot. Hacsak be nem bizonyosodik, hogy nem rák okozza, annak kell tekinteni. Fogyást okozhat még a pajzsmirigy-túlműködés.

2. Felfúvódás

Igen gyakori jelenség, ezért is nem fordítanak rá elég figyelmet a nők, de bizonyos esetekben petefészekrák tünete is lehet. Ha mindennapos, több mint két héten keresztül fennáll, és alhasi fájdalom kíséri, forduljunk orvoshoz.

3. Elváltozások az emlőben

Nem csak a csomók jelenthetnek veszélyt, az emlő bőrének kivörösödése vagy megvastagodása is egy ritka rákfajta tünete lehet. Forduljunk orvoshoz, ha az emlőbimbóból váladék szivárog, vagy befelé fordult.

4. Közti vérzés

Sokaknál megszokott dolog, ám nem természetes, ha bármely életkorban az addig szabályos ciklus középidejében is jelentkezik a vérzés.

5 . Bőrelváltozások

Manapság már egyre többen figyelik az anyajegyeiket, de más elváltozásokra sem árt ügyelni; ha vérzik vagy hámlik a bőrünk, akkor is forduljunk szakorvoshoz.

6. Nehéz nyelés

A nyelési nehézség gyomor-bélrendszeri rák tünete is lehet, különösen a nyelőcső jöhet szóba.

7. Szokatlan vérzés

Ha a vizeletben vagy a székletben vér található, ne gondoljuk, hogy aranyér lehet, mert a vastagbélrákra is utalhat. Keressük fel az orvost akkor is, ha köhögés során véres a köpetünk.

8. Makacs hasi fájdalom és depresszió

Egyes kutatások szerint kapcsolat lehet a depresszió és a hasnyálmirigyrák között.

9. Emésztési zavarok, gyomorégés

Terhességben normális, de nyelőcsőrák vagy a gyomorrák is lehet a háttérben.

10. Szájüregi elváltozások

Ügyeljünk elsősorban a szájüregben vagy a nyelven megjelenő fehér foltokra, rákmegelőző állapotot (leukoplakia) jelentenek.

11. Fájdalom

Az idősödéssel egyre több különféle fájdalom jelentkezhet, de a makacs és egyéb okokkal nem magyarázható fájdalom esetén rákra kell gyanakodni.

12. Nyirokcsomó-elváltozások

Ha csomót vagy duzzanatot észlelünk a hónaljban, a nyakon, vagy bárhol másutt, az aggodalomra adhat okot, különösen, ha növekszik és egy hónapnál hosszabb ideje fennáll.

13. Láz

Ha a láz nem influenzától vagy más fertőzéstől ered, rák is állhat a háttérben, leukémia vagy limfóma.

14. Fáradtságérzet

Számtalan betegségre utalhat, köztük rákra is.

15. Makacs köhögés

Megfázás, influenza vagy allergia esetén gyakori; továbbá egyes gyógyszerek is okozhatják, de ha mindezt kizártuk, a hosszan tartó köhögésre oda kell figyelni.
| rák, tünet, nők
2009-12-17 12:02:29


A rizikótényezők csökkentésével a daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne

A rizikótényezők csökkentésével, kiküszöbölésével a daganatos megbetegedések egyharmada megelőzhető lenne, hiszen a legjobb gyógymód a megelőzés .A nemzeti rákel...


Évi 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak

Magyarországon évente 80 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak, és 30 ezren bele is halnak a daganatos betegség valamelyikébe - írta a hétfői Világgazdaság, a nemzeti r...


Súlyának csaknem felét elvesztette egy nő, miután kioperáltak belőle egy tumort

Testsúlyának csaknem felét elveszítette egy amerikai nő, miután kioperáltak belőle egy több mint 60 kilogrammos tumort.


Több mint két kilogrammos daganatot operáltak ki egy gambiai kislány szájából

Több mint két kilogrammos daganatot operáltak ki egy 12 éves gambiai kislány szájából amerikai sebészek, akik szerint ez volt az egyik legnagyobb tumor, amellyel valaha do...


Minden rákot gyógyít???

Orosz tudósok a világűrben, a Nemzetközi Űrállomáson kikísérleteztek egy fehérjét, amely a nagyjából egy év múlva esedékes klinikai próbák után, három-négy év...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^