Hirdetés

A bánat táplálja a daganatot - A daganatos betegségek pszichoszomatikája

A daganatos megbetegedések utóbbi évtizedekben tapasztalható növekedését nem csupán olyan fizikai tényezők indokolják, mint a helytelen táplálkozás, a szmogos levegő stb. A rák kialakulásának hátterében komoly lelki tényezők állnak!

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2006 ;18(1):11-13   Celsus Kft. | Sziebig, T.

Daganatos betegségek már az ókorban is voltak. A kóros sejtburjánzás miatt akkoriban dagályos nyavalyának hívták őket. Kevesen tudják, hogy még az egészséges szervezetben is keletkeznek daganatos sejtek, ám az immunrendszernek köszönhetően nem kerülhetnek túlsúlyba.

ZÁRLATOS KAPCSOLATOK

A daganatos megbetegedések szaporodását azzal lehet magyarázni, hogy az emberek még a családon belül is bezárkóznak, és elmagányo-sodnak. Teljesen individualizált világot élünk, ahol zárlatossá válhatnak kapcsolataink.

RACIONALIZÁLÓDÁS, SEJTSZINTEN

A pszichoszomatika is - mely szerint a betegségek mögött mindig hosszan tartó, állandósult vagy rendszeresen visszatérő lelki probléma áll - megfogalmazta saját álláspontját a rák kialakulásával kapcsolatban. E tudomány szakértője, Kalmár János a következőképpen magyarázza a folyamatot: „Az ember élete során a szervezete önálló egységként irányítja saját funkcióit. Ha ebben a rendszerben a legkisebb részek, azaz a sejtek valami miatt nem tudnak egymással megfelelően kommunikálni, akkor elszigetelődnek. Ezáltal a szervezeten belüli energiaáramlás folyamatában egyfajta zárlat alakul ki. Az elkülönült sejtcsoport szeretné saját létét fönntartani, sőt kiteljesíteni, és az irányába haladó energiákat saját táplálására, „megerősítésére” fordítja, majd burjánzásnak indul. Pszichoszomatikai tapasztalatok szerint elsősorban a hosszú távon lelkileg megterhelő helyzetek vagy a folyamatos stressz - ezek alkalomadtán összefüggnek egymással -okozhatják a daganatos betegségek kiindulópontját. Amikor egy ilyen állapot állandósul, akkor az érintett pszichikailag elszigetelődik - magába fordul, nem kommunikál -, s ez az előbb említettek szerint testi síkon a sejtek szintjén racionalizálódik.”

ELMAGÁNYOSODOTT VILÁG

Lelki megterhelés az, amit az ember annak érez. (Ez lehet pl. a munkahely elvesztése, szakítás, vagy szerettünk halála...)

JEGYEZZÜK MEG! A lelki fájdalom nagyobb eséllyel állandósul és okoz bajt, ha elfojtjuk, nem hagyjuk gyógyulni, nem beszéljük, nem sírjuk ki... A feldolgozatlan múltbéli sérelmek is képesek megbetegíteni az embert. A lelki tényezők közül még fontos megemlíteni a gyűlöletet és az irigykedést, melyek eleve elzárkózásra, magányra ítélik az embert, s jó lehetőséget teremtenek a daganatos betegség kialakulásához. A stressz is kiváltó oka lehet a ráknak, hiszen folyamatosan elvonja a figyelmünket magunkról.

„A stresszes ember- magyarázza Kalmár János - midig más célok érdekében él, és megfeledkezik saját lelki szükségleteiről. Csak kapkodja a levegőt, mégis alig jut oxigénhez. Ez a helyzet is »fullasztó« elszigetelődést okoz a külvilágtól.”

A DAGANATOS BETEGSÉGEK LELKI OLDALA

Bőrdaganat: bőrfelületünk körbevesz minket, s általa érintkezünk a külvilággal. Ezért a bőrdaganat a környezetünkkel, a külvilággal kialakított kapcsolatrendszerünkben fennálló problémákat szimbolizálja. Akinek bőrrákja van, nem mehet a napra, tehát „árnyékban” éli az életét. Ha személyiségünket nem tudjuk elfogadtatni, és ki akarunk bújni a bőrünkből, akkor ebben saját bőrünk korlátoz minket, és ez betegség formájában realizálódhat.

A gyomor-bél rendszer daganata: amikor valaki nem tudja megemészteni a problémáit, rágódik rajtuk, akkor elsősorban emésztőszerveinek valamelyikét támadhatja meg a kór. A túlzott alkoholfogyasztással is szokták indokolni, hogy ilyen daganat alakul ki, de ne feledjük, valószínűleg lelki válság sodorta az érintettet az alkoholizmusba!

Tüdődaganat: a cigaretta légzőszervekre káros hatásait nem kell magyarázni. Mégsem kap mindenki tüdőrákot a dohányzástól, mást pedig - bár életében nem dohányzott - mégis megtámadja ez a betegség. A fizikai tényezőkön kívül a lelki „elnehezülés” állhat a háttérben. (Például olyan érzések, mint a kilátástalanság, magányosság, az élet értelmének elvesztése.) A lélek(zés) és a lélegzés szavak közötti hasonlóság nem véletlen! Akinek hosszú távon nyomja a lelkét valami, amit mellre szív, az nem tud (fel)lélegezni, és kialakulhat a betegség.

Torokrák: a ki nem mondott vélemény a torkon ragad. Ha ezt a helyzetet sokáig nem sikerül feloldani, torokrákot eredményezhet.

Emlődaganat: a mell a gyerekkel vagy közeli családtaggal, mondjuk, a szülővel való érzelmi kapcsolatot szimbolizálja. Ha ilyen családtag bánt egy nőt, avagy vélt-valós sérelem éri, elveszti vagy csalódik abban, akit a keblén dédelgetett, és ezt nem tudja földolgozni, előfordulhat, hogy melldaganata alakul ki. Ha egy édesanya a fia elköltözését vagy megnősülését elvesztésnek éli meg, megbetegedhet. Persze erről nem tehet, mert mindez tudatalatti folyamatok eredménye.

Nőgyógyászati daganatok: a szexuális problémákkal - pl. elutasító partner, a szex hiánya -, párkapcsolattal, gyermekvállalással kapcsolatos zavarokat jelzik a nőgyógyászati daga natok. Gyakran fordul elő olyan nőknél, akik szerettek volna gyereket, de ez nem adatott meg nekik. Ehelyett daganat, mióma, ciszta alakult ki a szervezetükben. A probléma az adott területre irányítja a figyelmet, tehát foglalkozni kell vele, mint ahogy a mögötte álló pszichés problémával is.

MEGELŐZÉST SEGÍTŐ TIPPEK

A daganatok kialakulási esélyét testi szinten az alábbiakkal csökkenthetjük:

  • Tartsunk rendszeres salaktalanító kúrát, hogy immunrendszerünket a legkevésbé blokkolják a felesleges anyagok!
  • Kúraszerűen szedjünk sejtvédő antioxidánsokat: béta-karotint, C-, E-vitamint, Q10-et, Zn-et, SE-t, OPC-t, lycopint!
  • Igyunk immunerősítő teákat: 4-6 hetes ciklusokban: la pacho (Aktimon-, Imuvit-tea); kasvirág, citromfű-, izlandi zuzmóteákat!
  • Szedjünk tavasszal és ősszel immunerősítő gyógynövénykészítményeket: BioBran, macskakarom, nem keserű grépfrútmagcsepp, kasvirát, búzacsíra!
  • Igyunk enzimekben és bioaktív anyagokban dús, frissen préselt vagy bioleveket: céklát, búzafűlevet, ananászt, papayát, citrusféléket, sárgarépát, sütőtököt!
  • Együnk sok klorofillban dús, zöld színű zöldséget: brokkolit, salátát, cukkinit, sóskát, spenótot!
  • Mozogjunk heti háromszor egy órát: örömet okozó, kitartást igénylő sportot űzzünk!

JÓ TANÁCSOK

  • Nagyon fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, hogy mihamarabb kiderüljön, ha probléma van, mert a kezdeti fázisban nagyobb az esély a gyógyulásra.
  • Gondoljuk át kapcsolatainkat, vegyük számba lerendezetlen viszonyainkat, és próbáljuk apránként letisztázni azokat, amelyekben valami nem stimmel, és testi-lelki blokkot okozhat!
  • Este, lefekvéskor gondoljuk át a napunkat, és tervezzük meg a másnapot!
  • Jógatanfolyamokon megtanulhatunk olyan légzőgyakorlatokat, amelyek segítségével stresszmentesebbé, kiegyensúlyozottabbá válhatunk.
  • Nevessünk úgy, hogy reng a hasunk, mert amíg nem reng, addig a rekeszizmainkkal ellenállunk a vidámságnak!
  • Nem szégyen lélekgyógyász segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy hosszú ideje elakadtunk lelki problémáink megoldásában. Forduljunk bátran pszichológus vagy kineziológus szakemberhez!

Sziebig Tímea

2006-01-08 14:52:23

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop