Hirdetés

Vért helyettesítő készítmények

A vérkészletek egyre fogynak, és egyre nagyobb a bizonytalan minőségű vértől a félelem is, ezért sok cég indított projekteket szintetikus vérhelyettesítő készítmények kifejlesztésére.

vér, vérkészítmények, vérkészletek, mesterséges, hemoglobin |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Kazakoff, L.

A piac igen nagy: az amerikai kórházak évente 6 millió liter vért vásárolnak. Egy fél liter kezeletlen vér ára 400 dollár, és ezt az összeget a kórházak átterhelik a betegekre, illetve biztosítóikra.

A levett természetes vért általában négy különböző alkotóelemére bontják, amelyeket külön-külön használnak fel. Kaliforniában például a kórházak 83-100 dollárt fizetnek egy fél liter vörösvérsejtért, 475-600 dollárt ugyanennyi vérlemezkéért, és 55-70 dollárt a plazmáért. Ritkán, de használják még a cryoprecipitátot, egy véralvasztót. Egy átlagos szívműtéthez 6 egység vörösvérsejtet és 6 egység vérlemezkét használnak fel.

Mivel a vér ára ennyire magas, és soha nincs elég belőle, a Somatogen genetikai eljárással szintetikus hemoglobint állít elő. A coloradói cég 10 év alatt kb. 200 millió dollárt fordított az Optro kifejlesztésére, ami 2000 előtt nem valószínű, hogy megjelenik a piacon, tudtuk meg a cég szóvivőjétól, Nanita Waddelltől. A Somatogen mesterséges hemoglobinjának vagy néhány előnye az igazi vérrel szemben. Egészen biztos, hogy nem terjeszti semmiféle betegség kórokozóit, és 18 hónapig eltartható, szemben a vér 42 napjával. Keresztpróbára és vércsoportvizsgálatra sincs szükség.

Más cégek azzal próbálkoznak, hogy a vért alapanyagul véve állítsanak elő vérhelyettesítőket. A biomedikai anyagokat gyártó Baxter Healthcare jelenleg klinikai tesztelését végzi HemAssist nevű hemoglobin-pótlójának. A cégnek vagy egy gyára Európában is, amely készen áll a gyártásra, amint az FDA engedélyezi a HemAssist forgalmazását. Erre várhatóan 1998 közepén kerül sor, tudtuk meg a cég szóvivőjétől, Deborah Spaktól.

Az illinois-i Northfield Laboratories és a kanadai Hemosol is folytatnak kísérleteket véralapú készítményekkel. A massachussetsi Biopure szarvasmarhavérből szintetizálta új termékét, de ennek az eljárásnak a marhavész megjelenése óta nem sok lehetősége van.

Számos cég dolgozik olyan anyagok kifejlesztésén, amelyek megszaporítják a vér mennyiségét, hogy a műtét alatti vérveszteséget ily módon pótolják. Mivel ezek az anyagok nem képesek oxigénszállításra, csak részben helyettesíthetik a transzfúziót.

Az átömlesztett vérnek mintegy a kétharmada elfolyik a sebészeti beavatkozás során. A vérhelyettesítők nagy része a vér mennyiségét próbálja meg szinten tartani a műtét alatt, míg a valódi vért csak a műtét végén adják be.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

vér, vérkészítmények, vérkészletek, mesterséges, hemoglobin

2002-07-31 19:26:46

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop