Hirdetés

Vérátömlesztés: a legkorábban alkalmazott szerv- (szövet-) átültetés

Az emberiség hamar felismerte, hogy a vér az élet hordozója: tapasztalták például, hogy a sebesült harcosok vérüket elveszítve életüket is elveszítik. Évezredeken át csak annyit tudtunk tehát, hogy a vér az élet hordozója. Érthető, hogy az orvosok évszázadokon keresztül kísérleteztek azzal, hogy vérző vagy vérszegény betegeket vér adásával gyógyítsanak vagy fiatalítsanak meg.

vérátömlesztés |

Vérképzés, vérpótlás   SubRosa Kiadó | Szabó, J.; Pecze, K.

Hamarkiderült, hogy az állatok, így a például a birka vére nem alkalmas a gyógyításra, sőtrontotta a beteg állapotát, olykor halált is okozott. Az is kiderült, hogy az egyik embervére nem alkalmas a másiknak.

1820-ban egy Blundell nevű angol orvos maga szerkesztette fecskendővelcsászármetszés során elveszített vért tudott eredményesen visszaadni. Ezt követőenazonban a vércsoportok felfedezéséig csak sikertelen kísérletek történtek, pedig asebészet és az altatás fejlődése lehetővé tette, hogy egyre több és több betegségetorvosoljanak. Hiába fejlődött a műtéti technika, számos esetben eredménytelen volt abeavatkozás, mert a beteg sok vért veszített. A vércsoportok felfedezését követőenazonban már ki lehetett választani azokat az embereket, akik egymásnak adhattakvért.

vérátömlesztés

2007-11-06 14:17:19

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop