Hirdetés

Párbeszéd: meg kell szüntetni a kórházi vérhiányt

A Párbeszéd Magyarországért társelnöke javaslatokat nyújtott be a parlamentnek annak érdekében, hogy megszüntessék a kórházi vérhiányt.

transzfúzió, vérátömlesztés, kórházi vérhiány |

MTI Hírek13 | MTI

Szabó Tímea pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, sajtóhírek szerint a Péterfy Sándor utcai, valamint a Jahn Ferenc Dél-pesti kórházban a nem életmentő műtéteket csak akkor hajtják végre, ha a beteg vagy annak hozzátartozói gondoskodnak a beavatkozáshoz szükséges vérről.

A független képviselő országosan több mint harminc százalékos vérhiányról beszélt. A probléma oka szerinte az önkéntes véradók elöregedése, a szervezett véradó események kis száma, illetve a vérkészletek központi nyilvántartásának hiánya. A politikus hozzátette, hogy mindemellett a kormányzat felelőtlenül sok engedélyt adott ki a vérplazma levételére alkalmas állomások működtetésére. Hangsúlyozta, hogy míg ezeken az állomásokon fizetnek a vérplazmáért, a véradás ingyenes.

Szabó Tímea bejelentette: módosító javaslatával 100-ról 200 millió forintra emelné a vöröskereszt által szervezett véradások támogatását. Határozati javaslatban kezdeményezi, hogy számolják fel a kórházakat 2011 óta sújtó vérhiányt; ennek érdekében növeljék az Országos Vérellátó Szolgálat költségvetési támogatását, a véradóknak pedig járjon Erzsébet-utalvány vagy pótszabadság. A képviselő rendszeres kampányokat javasol a véradás érdekében, egyúttal pedig kötelezné a vérplazmaadáson részvevőket, hogy évente egyszer adjanak vért is.

transzfúzió, vérátömlesztés, kórházi vérhiány

2017-01-15 22:12:16

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop