Hirdetés

Egy DNS-alapú vércsoport-meghatározás életeket menthet

A jelenleg alkalmazott, szerológiai alapú vércsoport-meghatározásnál sokkal pontosabb az, amely a DNS-minták hasonlóságát keresi, olvasható a brit vérellátó szolgálat tanulmányában.

vércsoport |

InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.

A tesztet jelenleg vizsgálják 3 ezer egészséges ember vérmintáján, hogy elnyerjék az EU biztonságossági engedélyét.

Az embernek négyféle vércsoportja lehet, A, B, AB vagy 0. Valamennyi vércsoport hordozhatja ezen kívül a rhesus-antigént, így lehet Rh pozitív vagy Rh negatív. A jelenlegi szerológiai tesztből mindössze ennyi információ áll az orvos rendelkezésre.

A kifejlesztés alatt álló ún. Bloodchip teszttel akár kilencféle variáció is azonosítható, mint például a Duffy-rendszer, amely szerint a vér lehet Duffy A vagy Duffy B. A teszt 116 DNS-jellemzőt ismer fel. A tárgylemezen levő DNS-mintához vegyi anyagokat adnak, amelyek fluoreszkáló színekként okoznak reakciókat, majd egy leolvasó segítségével azonosítják a vércsoportokat.

A donor és a recipiens szerológiai technikával végezett azonosításánál a népesség jelentős része a mellékhatások következtében súlyosan károsodhat. Különösen igaz ez azokra, akik rendszeres vagy ismételt transzfúziót, vérátömlesztést kapnak.

– A Bloodchip-teszt a szó szoros értelmében az életét mentheti meg azoknak, akiknek ismételt transzfúzióra van szükségük, ilyenek a hemofíliások, a sarlósejt-anémiások és a thalasszémiások – mondja Marion Scott professzor, a brit vérellátó igazgatója. – Ez utóbbi két betegség különösen gyakori az afrikai, karib-tengeri, földközi-tengeri, közel-keleti és ázsiai népességnél.

Brit, német, svéd, spanyol, cseh és holland kutatók létrehozták a Bloodgen nevű konzorciumot a teszt kifejlesztésére, amelyet a spanyol Progenika Biopharma gyárt majd.

BBC News
vércsoport

2006-09-12 21:18:52

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop