Hirdetés

Az „öreg vér” fertőzést okozhat

A 29 napon túl tárolt vér beadása kapcsán emelkedik a szövődményes fertőzések kockázata, bár ez az idő még mindig két héttel rövidebb, mint amit a készítmények tárolhatóságával kapcsolatban előírtak.

transzfúzió, vérátülesztés, vérkonzerv |

InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.

Amerikai szerzők tapasztalata szerint a 29 napnál öregebb készítmények beadásakor kétszer magasabb a tüdőgyulladás, felső légúti fertőzések és szepszis kockázata. A legmagasabb kockázat a legöregebb vér beadásakor áll fenn.

A jelenleg hatályos előírások szerint a vörösvérsejt készítményeket 42 napig lehet beadni, a nem felhasznált készítményeket pedig meg kell semmisíteni.

„A vörösvérsejtek a tárolás során bizonyos változásokon mennek keresztül, ami úgynevezett citokinek felszabadulásával jár, ezek a molekulák gátolhatják a páciensek immunrendszerét a beadás után” - fogalmaztak az amerikai kutatók. - „Ezek a változások már a 14. tárolási napon elkezdődnek, és folyamatosan fennállnak egészen a vérkészítmény beadásáig, illetve megsemmisítéséig.”

A kutatók 422 páciens esetén keresztül vizsgálták meg a vérkészítmény kora és a fertőzések kialakulása közötti összefüggést egy intenzív osztály három éves beteganyagán. Az elemzéseket az első beadott készítmény kora, a legöregebb beadott készítmény kora, illetve az átlagos kor alapján végezték.

„Az előzetes adatokból kiderült, hogy a vérkészítmények átlagos kora a beadáskor 17 nap” - jelezték a kutatók. - „A vizsgálat során a vérkészítmények kora átlagosan 26 nap volt, a készítmények 70 %-a 21 napnál idősebb volt. Eszerint a készítmények nagyobb részénél kell számítani az immunrendszer gátlására a beadás után.”

Az elemzések során kiderült, hogy 57 páciensnél alakult ki fertőzés a készítmény beadása után (13,5 %), illetve a betegek 11 %-a halt meg az ápolás során. Azoknál a pácienseknél, akiknél fertőzés alakult ki, jelentősen magasabb volt a legrégibb beadott készítmény kora (32, illetve 28,5 nap), és ezek a páciensek több vérkészítményt is kaptak (áltagosan 2, illetve 3 egység). Azoknál a betegeknél, akik 29 napnál öregebb készítményt kaptak, kétszer magasabb volt a fertőzések kockázata. A nagyszámú transzfúzió a fertőzések önálló kockázati tényezőjének bizonyult.

Sok intézményben a legöregebb vért adják be legelőször, így kerülve el, hogy kárba vesszenek a készítmények. A kutatók szerint a tárolási előírások szigorításával (például rövidebb lejárati idő elrendelésével) jelentősen megcsappannának az amúgy is sokszor szűkös készletek. „A készítmények megfontoltabb felhasználásával ez részben elkerülhető lenne” - vélik a szakemberek. Azonban több vizsgálatra van szükség ahhoz, hogy a vérkészítmények felhasználási szabályzatát módosítani lehessen.”

transzfúzió, vérátülesztés, vérkonzerv

2008-11-09 18:56:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop