Hirdetés

A vértelen sebészi eljárások térhódítása

ATLANTA. Sharon Googer szellemileg élénk nő volt, Jehova tanúja, aki minden nap imádkozott. De a 43 éves Googer fizikai értelemben a halál küszöbén állt.

transzfúzió, sebészet, vértelen, sebészeti eljárás, Jehova |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Lore, D.

Szívburkát egy vírus támadta meg, ami többek közt hányingerrel és légzési nehézségekkel járt. "Mintha betonba ágyazták volna a szívemet" " mondta.

De az orvosai nem tudták biztosítani afelől, hogy túléli a szükséges műtétet vértranszfúzió nélkül. És Googer nem egyezett bele a műtétbe, mert vallása tiltja a levett vér transzfúzióját. Két lehetősége maradt: az imádság és a kutatás.

Mindkettő működött, mondja. Felfedezett egy új, vértelen sebészi programot. amely a hónap elején kezdődött az Atlanta Medical Centerben. Gyógyszerek kombinációja, sebészi eljárások és különleges, a vérveszteséget csökkentő módszerek alkotják a programot, amelyhez így nem szükséges vértranszfúzió.

Hat nap elteltével Googer már otthonában lábadozott, testben-lélekben egészségesen.

A vértelen sebészet azonban nemcsak a vallási meggyőződésből ehhez folyamodóknak kínál potenciális előnyöket. A tudósok egyre több vér útján terjedő betegséget fedeznek fel, és a kórházak állandóan vérhiánnyal küszködnek, így az eljárás mind a betegek, mind az egészségügy szempontjából előnyökkel jár.

1992-ben mindössze csak néhány ilyen sebészeti központ volt az országban, ma már majdnem 100. És a program munkatársainak elmondása szerint a programot igénybe vevők 25-50 százaléka nem vallási okokból fordul ehhez a megoldáshoz.

"Ez már globális mértékben is figyelemre méltó" " mondta Irene Kopen, a clevelandi St. Vincent Hospital mellett működő National Association for Bloodless Medicine and Surgery társalapítója. "A nagyközönség manapság ismeri a transzfúzió kockázatait, és az emberek szeretnék elkerülni őket."

Egyes kórházakban már évek óta végeznek bizonyos vértelen sebészi beavatkozásokat. "A legtöbb mai sebész mindent megtesz azért, hogy megőrizze a vért, ne pedig elveszítse" " mondta dr. Stephen M. Barnett, az atlantai Piedmont Hospital sebész főorvosa. "És ehhez még csak különleges program sem szükséges."

"Olyan infrastruktúrát alakítottak ki, hogy a beteg minden egy helyen vásárolhat meg" " mondja dr. Michael Smith szívsebész, aki több atlantai kórházban is végez vértelen műtéteket. "A program nemcsak az összes ehhez szükséges gyógyszert és felszerelést tartalmazza, hanem a mellette elkötelezett embereket is."

Ez kulcsfontosságú a vértelen sebészi program szempontjából, mert mindig fennáll a lehetősége, hogy a beteg vértranszfúzió nélkül meghal, mondja dr. Smith. Egyes kórházakban a műtő harctérré alakul át, az orvosok vitáznak egymás közt, vajon szabad-e a beteg életének megmentése érdekében nem venni figyelembe a beteg azon kívánságát, hogy ne kapjon vérátömlesztést.

"Például van, hogy a sebész hajlandó vér nélkül megcsinálni, de az aneszteziológus nem. Vagy épp fordítva" " magyarázza dr. Smith. "Ebben a programban mindenki elkötelezte magát a beteg óhaja mellett." Az új technikáknak köszönhetően a legtöbb műtét különben is sokkal kevesebb vérrel zajlik le, mint valaha. A laparoszkópiás eljárások szükségtelenné tették az esetleg transzfúziót igénylő nagy vágásokat. Az új sebészi eszközök is nagyban csökkentették a vérzés lehetőségét. A vibrációs szikék, amelyek elégetik a vágás nyomán az ereket és a gamma-kések, amelyek sugaras úton oldják meg az agytumorok műtétjét, anélkül, hogy vágást kellene ejteni, egyre gyakoribbak lesznek.

De néhány eljárás még ma is rutinszerűen transzfúziót igényel. Az olyan traumatológiai esetek, mint például az autóbalesetek, lőtt sebek és csonttörések gyakran szükségessé teszik a vérátömlesztést. Hagyományosan a nyitott szívsebészet is igényel akár fél liter vért is, a csípőműtéteknél két literre is szükség van.

Ha a betegnek ilyesfajta beavatkozásra van szüksége, a vértelen műtét megoldása sokkal bonyolultabb.

Gyakran alkalmaznak olyan berendezést, amely a beteg saját vérét ömleszti vissza a műtét alatt, ilyenkor az összegyűjtött és tisztított vért intravénásan adják vissza a betegnek. Van, hogy egy sor gyógyszert kap a beteg a műtét előtti hetekben, ami több vér termelésére ösztönzi a szervezetet, és így elkerülhető a transzfúzió.

Végezetül az orvosok is tehetnek annak érdekében, hogy minél kisebb legyen műtét alatt a vérveszteség. Ilyenek például a műtő hőmérsékletének csökkentése, vagy a beteg testhelyzetének a megváltoztatása. A vértelen szívműtéteknél például dr. Smith elmondása szerint 45 fokos szögben megdönti a műtőasztalt, hogy a beteg feje alacsonyabbra kerüljön. Azt tapasztalta ugyanis, hogy ez segíti a normális vérnyomás lélegeztetőgép nélküli fenntartását, mert a gép növeli a transzfúziók valószínűségét.

"Kicsit több vele a körültekintő munka " mondta ", de a minimálisan invazív szívsebészet kivitelezhető és a betegek jól viselik."

A kutatók az irányban is folytatnak vizsgálatokat, vajon a kevesebb transzfúzió jobb eredményekkel jár-e:

Egy 1999-ben, a The New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint azoknak a kritikus állapotban levő betegeknek, akik kevesebb egység vért kaptak, nagyobb esélyük volt a túlélésre, mint a kevésbé betegeknek, akik több vért kaptak. A tanulmányt 838 betegen, Kanadában végezték.

A University of Rochester Medical Center tanulmánya szerint a vérátömlesztések gyengítik a betegek immunrendszerét, 2-5-ször nagyobb eséllyel fordul elő náluk posztoperatív fertőzés.

A Journal of the American Medical Association 1998-ban azt jelentette, hogy egy tíz éven át tartó tanulmány azzal a végkövetkeztetéssel zárult, hogy a transzfúziók sem nem növelték sem nem csökkentették a csípőműtétesek morbiditását. Így, mondják a kutatók, az orvosoknak "újra kellene gondolniuk", tanácsos-e a transzfúzió alkalmazása.

"Szerintem az orvosok figyelmét ez ragadta meg " mondja dr. Kopen. " Azt kezdték észrevenni, hogy a betegeik jobban vannak a vértelen műtétek után. Rövidebb ideig kellett kórházban maradniuk és gyorsabban gyógyultak."

A másik tényező az AIDS-járvány.

Bár Jehova tanúi már több mint fél évszázada igénylik a transzfúzió nélküli műtéteket, rendszeresen még nem léptek fel ezzel az igénnyel, csak amikor a 80-as években terjedni kezdett az AIDS és rájöttek, hogy a vírus vérátömlesztéssel fertőz. "Hülye radikálisok voltunk mindnyájan a járványt megelőzően" " mondta Vince Velluci, az atlantai Jehova tanúi kórházi bizottságának elnöke. "De lecsapott az AIDS, és hirtelen mindenki felkapta a fejét és odafigyelt erre a dologra."

1981 és 1998 között közel 5300 férfi és 4000 nő fertőződött meg AIDS-szel vérátömlesztés útján, állítja az amerikai Centers for Disease Control and Prevention.

Ugyanakkor az egészségügyi dolgozók a teljes ábécét felfedezték, ami a hepatitis-vírust illeti. Ez a vírusfertőzés is a vérkészítményekkel kapcsolatos. Volt idő, amikor csak a hepatitis-a, b és a c aggasztotta az orvosokat, most a Center for Disease Control and Prevention szerint állandóan új törzsek bukkannak fel.

A kockázat továbbra is meglehetősen alacsony. A jobb tesztelés és a donorok szűrése következtében annak a kockázata, hogy valaki AIDS-szel fertőződik, 1 az egymillióhoz. És egy új technika, a nukleinsavas teszt, amelyet most törzskönyvez az FDA, még tovább csökkenti majd a kockázatot, jelentette ki Karen Eisele, az amerikai Vöröskereszt vérellátó szolgálatának szóvivője.

De ahogy egyre kifinomultabb lesz a tesztelés, csökken az elfogadható donorok száma is. Ez viszont országszerte krónikus vérhiányhoz vezet.

És a vér nem olcsó. A kórházak minden egységért hozzávetőlegesen 500 dollárt fizetnek, ami sokkal gazdaságosabb megoldássá teszi a vértelen műtéteket.

Az eredmény: sok kórház a vér konzerválásának módozatait keresi.

Az American Association of Blood Banks országos adatai szerint évente 4 millió beteg kap vért. A transzfúziók mennyisége azonban 1989 és 1992 között több mint 6 százalékkal csökkent, állítja a bostoni Center for Blood Research. És, teszik hozzá, ez a trend folytatódik, bár újabb számadatok még nem állnak rendelkezésre.

Egyre gyakoribb lesz az a megoldás, hogy a betegek a saját vérüket helyezik el a vérbankban az ún. autológ transzfúzió céljára. Jehova tanúi számára azonban ez sem megoldás, mert hitük szerint a saját vérüket sem kaphatják vissza, ha a vérkeringés egyszer leállt.

Ez pedig arra ösztökélte az orvosokat és a gyártókat, hogy kreatívabbak legyenek, mondta Melvin Satterfield, az Atlanta Medical Center vértelen sebészeti programjának koordinátora.

"Egy sor megoldással jöttek elő " mondja Satterfield, aki az atlantai 40 ezer Jehova tanúinak egyike " és mindeddig egyre több számunkra kedvezőbb megoldással."

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Ha érdeklődik a vértelen sebészet iránt, több kérdés van, ami fel kell tennie saját magának és az orvosának.

Döntse el, mennyire ragaszkodik a vértelen sebészethez. Lehet, hogy csak az érdekli, hogy a saját vérét bankba helyezze el. Vagy az érdekli, hogy műtét előtt gyógyszeresen növeljék a vérmennyiségét, vagy a műtét alatt veszített vért szeretné visszapumpáltatni.

Beszélje meg orvosával, az hogyan viszonyul a vértelen sebészethez. Keresse meg, milyen eddigi tapasztalatai vannak az efféle műtétekkel. Arról is győződjön meg, megbeszélte-e orvosa a sebészcsapat többi tagjával az ön óhajait.

Önerőből is igyekezzék minél többet megtudni a témáról. Számos honlap szolgál információkkal: a Bloodless Surgery and Medicine Institute: https://www.bsmi.net vagy a University of Medicine Dentistry: https://www. umdnj.edu/univhosp Ha azt szeretné megtudni, Jehova tanúi miért utasítják el a transzfúziót, keresse a https://www.watchtower.org honlap "Medical Care and Blood" szekcióját.

Megjelent: Cox News Service

transzfúzió, sebészet, vértelen, sebészeti eljárás, Jehova

2002-07-31 17:08:44

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop