Hirdetés

A véradás jelentősége

Az elveszett vér pótlására, a vérrel való gyógyításra mindig voltak próbálkozások, de ahhoz, hogy a gyakorlatban is jól alkalmazható módszerré váljon, évszázadokra volt szükség.

vér, véradás, plazmaferezis, donor, véradó, vérkészítmények |

InforMed Hírek14   InforMed | Kikindai, K.


A vérkeringés, az AB0 és Rh vércsoportok felfedezése, a vér összetételének megismerése, az alvadásgátlásnak és a vér tartósításának megoldása, véradó központok kialakítása volt szükséges a vérpótlás alkalmazásához.

A vér bonyolult és igen sokrétű feladatot ellátó szövet. Nélkülözhetetlenül szükségünk van vérre, vérkészítményekre, vérből készült gyógyszerekre, mert egyre több a nagy vérveszteséggel járó súlyos baleset, a műtéti technika fejlődésével egyre bonyolultabb és egyre nagyobb vérigényű műtétek is megoldhatók, a vérzékeny betegek ellátását pedig csak vérből készült alvadási faktor koncentrátumokkal tudjuk megoldani.

A folyamatos és egyenletes vérellátás csak embertársaink önzetlen segítségével, a véradással oldható meg.

Ki alkalmas véradásra?

A donor egészsége ne károsodjon a vér levétele során, a beadásra kerülő vér pedig ne ártson a betegeknek - a véradásra való alkalmasság feltételeit ezeknek a szempontoknak megfelelően dolgozták ki.

A véradók biztonsága 100 százalékos! Ma már kizárólag egyszerhasználatos eszközökkel dolgoznak, így kizárt a fertőzés lehetősége.

A vérvételt megelőző és a véradást követő vizsgálatok szűrővizsgálatként is működnek. Esetleges magas vérnyomás, cukorbetegség, vesebetegség, vérszegénység tüneteire hívhatják fel a figyelmet, illetve a vérrel átvihető betegségekre (AIDS, májgyulladás, vérbaj) utalhatnak.

A véradó általános belgyógyászati vizsgálaton minden egyes alkalommal átesik.

Hogyan történik?

Hagyományos véradás során 450 ml vért vesznek le a donortól. Ez nem káros a szervezetre, mivel a vérraktárakból a vér folyamatosan bekerül a keringésbe, így sem a vér térfogata, sem a vérnyomás nem változik. Ezután megindul az "elveszett" alkotóelemek újratermelődése: a plazma szinte azonnal pótlódik, a fehérvérsejtek és trombociták 3-5 nap alatt.

A vörösvértestek élettartama 100-120 nap, ezért a véradónak legalább három hónapos szünetet kell tartani két véradás között.

A vérvételek lebonyolítása, a különböző vérkészítmények előállítása a Vértranszfúziós Állomások feladata. A véradások szervezését évtizedek óta a Magyar Vöröskereszt végzi.

Előtérbe kellett helyezni a készenléti véradók szervezését, ők azok, akik bármikor rendelkezésre állnak.

Plazmaferezis

A plazmából készülő számtalan vérkészítmény pótolhatatlan. A plazmaferezises véradás a vérvétel speciális formája, amikor a donortól levett vért úgy választják szét, hogy a hosszú élettartamú, az oxigént szállító vöröstesteket visszaadják. Ez a véradási forma kíméletesebb, ezért a teljes véradásnál gyakrabban végezhető, viszont kissé hosszadalmasabb eljárás. A különböző vérkészítmények nélkülözhetetlenek többek között a hematológiai betegek

A véradás nemcsak önzetlen adomány a véradó részéről, hanem bizonyítottan előnyére is válik. Sokan beszámolnak arról, hogy a véradás után javul a közérzetük. A vér levételével csökken a vér viszkozitása, azaz "hígabbá" válik, gyorsabban áramlik a vér, ezáltal csökken az infarktus és a trombózis kialakulásának veszélye. A rendszeres véradás segíti a kóros vasraktárak kiürülését is. Magas vasraktár mellett nő a daganatos betegségek előfordulása és csökken a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképessége.

A világon mindenütt térítésmentesen, a segíteni kész emberek adományaként jutnak a vértranszfúziós szolgálatok, illetve a betegek a szükséges mennyiségű vérhez, vérkészítményhez. A véradás ma is olyan szép, humánus, önzetlen és nemes cselekedet, ami a legnagyobb erkölcsi megbecsülést érdemli meg.

vér, véradás, plazmaferezis, donor, véradó, vérkészítmények

2017-11-29 21:25:48

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop